Onenigheid over afschaffen belasting verpakkingsmateriaal

De belasting op verpakkingen wordt per 1 januari afgeschaft, zegt staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Atsma en het bedrijfsleven hebben een overeenkomst getekend waarmee producenten, importeurs en verkopers van verpakte producten garanderen dat zij de komende tien jaar de kosten voor inzameling en hergebruik van kunststof verpakkingsmateriaal betalen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het anders. Volgens de VNG is er slechts sprake van een concept-akkoord. Inzet is de in het regeerakkoord afgesproken bezuiniging van 115 miljoen euro op het Afvalfonds.

In het regeerakkoord was een besparing op het Afvalfonds opgenomen

van 115 miljoen euro per jaar. De overeenkomst met het bedrijfsleven

zorgt volgens Atsma voor een “solide alternatief voor de

verpakkingsbelasting'', die in 2008 werd ingevoerd.

Statiegeld

“De VNG heeft

met de staatssecretaris en het verpakkende bedrijfsleven afgesproken dat

de VNG deze zomer onderzoek laat doen door een onafhankelijke commissie