Trend: Lokale afspraken buiten cao om

Een groeiend aantal gemeenten maakt zelf afspraken met hun ambtenaren, bijvoorbeeld over werkgarantie. “Vaak als het gaat om de hogere schalen”, stelt vakbondbestuurder Ruud Kuin.

Dat werkt niet goed, vindt Kuin. “Wij proberen natuurlijk tot een collectieve afspraak te komen.” Volgens de vakbondbestuurder van Abvakabo FNV gelden dit soort regelingen per gemeenten ook vaker voor managers dan medewerkers die lager staan ingeschaald.

Discussie

Begin deze maand liet een andere bestuurder van Abvakabo FNV, Frans Carbo, al weten dat de 2200 ambtenaren van de gemeente Arnhem tot eind 2016 zijn verzekerd van werk. Een lokale afspraak die “een discussie waard is”, zei Carbo tegen Binnenlands Bestuur. Immers, in andere gemeenten wordt flink gesneden in het personeelsbestand.

Overigens geldt deze afspraak voor alle medewerkers; niet alleen zij in de hogere schalen. Verder verdwijnen ook in arnhem circa 300 functies.

Het is geen unieke constructie. Net als in andere gemeenten moesten ambtenaren soms wel accepteren dat ze een andere functie kregen, ook voor een lager salaris. Nu het landelijke overleg volledig vast zit, wordt de collectieve arbeidsovereenkomst steeds minder interessant voor het behoud van werk.