VNG trekt bijstandbezuiniging in twijfel

Gemeenten trekken aan de bel over de manier waarop staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken de bijstand strenger wil maken. De VNG twijfelt of de beoogde bezuinigingen wel allemaal kunnen worden gehaald.

Ook zou De

Krom te snel maatregelen willen doorvoeren.

Zo wil de VVD-bewindsman dat vanaf volgend jaar voor de bijstand wordt

getoetst op het inkomen van alle gezinsleden, ook van inwonende

kinderen. Gemeenten waarschuwen voor hogere kosten in de uitvoering door

de nieuwe, meer intensieve controle op het totale inkomen.

Bijbaan

De

Krom gaat ervan uit dat het plan ongeveer 20.000 huishoudens in de

bijstand raakt en het aantal uitkeringen met 10.000 daalt. Maar

gemeenten denken dat kinderen uit huis gaan om de uitkering van hun

ouders niet in gevaar te brengen met hun bijbaantje.

Ook

voorspelt de VNG een groter beroep op vangnetten, zoals bijzondere

bijstand en schuldhulp. Alleen al de zorgpremie van alle gezinsleden zal

een groot beslag leggen op de uitkering.

2 reacties

1. De kinderen zullen eerde uit huis gaan en slaan zo recht wat de Krom, krom maakt.
    Je kunt wel proberen om met dergelijke opzichtige asociale wetgeving je gelijk te halen, maar als het niet hebt krijg je het ook op deze wijze niet.

2. Blijf jullie zorgen uit VNG.
    Jullie zien het goed, al de extra zorgen,kosten die er op de gemeenten afkomen.

Nu is het al dat kinderen van 18 jaar bij moeder met WWB uit huis vertrekken ivm met dat moeder en kind dit financieel niet op kunnen brengen. Dit zal nog meer gaan gebeuren.

Hopelijk worden jullie zorgen serieus genomen.
    Want als de plannen doorgaan worden vele mensen hier de dupe van, voordat het kabinet weer eens ziet dat het niet werkt en dan achteraf weer wat anders moet verzinnen. Ondertussen al veel menselijk leed veroorzaakt.
    Jullie als VNG mogen dan met voeten in de modder de rommel op ruimen die het kabinet creeert. Jullie zijn het eerste aanspreekpunt voor de burger die door de jaren heen kaal is geschaaft en nergens meer heen kan.

succes