‘Bij kinderasiel: wet nu niet gehoorzamen’

GroenLinks roept alle Nederlandse gemeenten op tot 'bestuurlijke ongehoorzaamheid', om asielkinderen die in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor een pardon nu niet worden uitgezet.

Dat liet Tweede Kamerlid Tofik Dibi zaterdag weten. De partij hoopt dat 180 gemeenten die zich hebben uitgesproken voor een kinderpardon, zullen meewerken.

Uitzettingen
Daarnaast gaat de partij zoveel mogelijk gemeenten benaderen met het verzoek om te wachten met uitzettingen tot in de Tweede Kamer een wet is behandeld.

Er zijn ongeveer zevenhonderd asielkinderen die langer in Nederland verblijven en uitgezet gaan worden. Een wetsvoorstel van de ChristenUnie en de PvdA voor deze groep kinderen wordt na de verkiezingen besproken.

Verkiezingen
'Stel dat de verkiezingen leiden tot een meerderheid en de wet wordt aangenomen, dan heb je nu die kinderen uitgezet,' licht Dibi toe. 'Dat kan niet.'

Hij verwacht niet dat de gemeenten in de problemen komen, zolang ze openlijk handelen. 'De nadruk ligt op het tijdelijke. De actie is gericht op de periode tot de wet er komt,' aldus Dibi.