Boxtel beschuldigd van ‘corruptie’ om gasboring

Voor de proefboring naar schaliegas kreeg Boxtel 150.000 euro van olie- en gasmaatschappij Cuadrilla. Niets aan de hand, verklaart een woordvoerder.

Het geld zou een goodwillpremie zijn voor de omstreden gasboring. Na de betaling gaf de gemeente een vergunning af. Door verzet van inwoners ging die boring

overigens niet door. De rechter verbood dat.

Het geldbedrag zint de strijdbare inwoners dan ook niets. Het

zou zelfs gaan om corruptie, volgens actievoerder Jan Juffermans in het

Brabants Dagblad. “Deze betaling is puur gedaan

om enthousiasme bij de gemeente op te wekken voor de proefboringen.” Ook

andere inwoners van Boxtel staan uiterst kritisch tegenover de transactie.

Goodwill

Woordvoerder Bas Schel van de

gemeente betreurt de term goodwillpremie, volgens hem voortgekomen uit het feit

dat Quadrilla een Brits bedrijf is. De woordvoerder laat weten dat het gaat om

een gebruikelijke compensatieregeling, zoals ook getroffen met de Rabobank, die

op hetzelfde terrein is gevestigd als waar het bedrijf wilde boren naar het

gas.

1. Indrukwekkende documentaire over de gevolgen van schaliegaswinning in de VS

Filmmaker Josh Fox, woonachtig in het waterwingebied van New York, kan zijn land leasen aan een bedrijf dat gaswinning op zijn terrein wil gaan doen. Voor 100.000 dollar. Zo?n aanbod kun je moeilijk afslaan. Maar Fox vertrouwt het niet.
    Het is het begin van een roadmovie langs de boorputten in de VS. Schaliegas wordt gezien als een ideale oplossing om de schaarste te overbruggen nadat de aardolie is uitgeput en duurzame energie op wereldschaal nog niet echt op gang is. In de VS zijn al tienduizenden boorputten geslagen om het gas met behulp van veel chemicali?n aan de aardlagen te onttrekken.

2. Ir J.W.Polman op

De woordvoerder van de Gemeente zegt dat de premie een compensatieregeling is. Compensatie voor wat ? En wordt dat bedrag nu terug betaald nu de proefboring niet doorgaat ? Ja toch ?