Deel Kamer wil leegstandverbod gemeenten

Bijna zes miljoen vierkante meter. Zoveel ruimte voor kantoren staat leeg, terwijl er juist grote behoefte is aan woonruimte. Tijd voor actie, klinkt niet alleen in de Tweede Kamer.

Nieuwe kantoren? Nu niet. Als de plannen die nu op de plank

liggen doorgaan, staat de helft van alle kantoren straks leeg, zo waarschuwt een

speciaal voor dit probleem ingestelde werkgroep van overheden en bedrijven. Weg

met dit soort plannen, zal de kernboodschap zijn van de binnenkort te

presenteren analyse van deze werkgroep.

Leegstandverbod

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks wil nog verder gaan.

Voortman stelt een leegstandverbod voor. Als dat wordt aangenomen, worden

gemeenten gedwongen de leegstand te bestrijden als meer dan tien procent van de

kantoorpanden leeg staat.

VVD-Kamerlid Betty de Boer meldt NU.nl dat een ingrijpend

actieplan nodig is om de leegstand en de woningnood tegen te gaan. De Boer

denkt dat er tot 2020 circa 500.000 nieuwe woningen nodig zijn. De bouw ligt

stil vanwege de crisis. De oplossing ligt bij de leegstand van kantoren, vindt

De Boer.

Leegstandsverordening

Meerdere Kamerleden vragen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse

Zaken om met gemeenten over de uitvoering van de leegstandsverordening te

spreken. Dit zorgt dan wel voor extra werk voor het ambtelijke apparaat. De

Tweede Kamer vergadert vanmiddag met Donner over de begroting voor

Volkshuisvesting, waar ook deze kwestie wordt besproken.

Woordvoerder Frea Broekman van de VNG vindt het plan best mooi klinken, maar ziet veel problemen rond de uitvoering. “Het belangrijkste is dat de verantwoordelijkheid bij de eigenaren van die panden ligt. Een actieplan van de gemeenten, zoals sommige partijen willen, biedt daarom geen structurele oplossing voor het probleem. Verder is het ombouwen van kantoren naar woonruimte niet zo eenvoudig. Gemeenten zijn wat dat betreft ook sterk aan landelijke regels gebonden. De bal ligt niet bij de gemeenten.”

Volg Gemeente.nu op Twitter.

1. m.g.vanderwoude op

Het gebruiken van de leegstand van kantoren voor bewoning geeft de indruk van ad-hoc beleid.
    Tevens moeten vraagtekens geplaatst worden of dit inderdaad wel een echt goede oplossing is. Voor mij lijkt het te veel op een gelegenheidsoplossing en dat is vaak niet de optimale oplossing.
    Mijn voorkeur zou meer uitgaan van het scheppen van betere voorwaarden voor de kopers van woningen. Volgens mij wordt dan beter gewerkt aan de kern vna het probleem.

2. vastgoedmeisje op

6 miljoen, en dat zijn dan nog de meest positieve ramingen. Realiseren wij ons wel dat als je alle werklozen een bureau van 5 meter geeft, dat je dan nog overhoudt? Dit is geen wanbeleid maar een nationale ramp.
    Onze pensioenen (o.a. philips) zitten daarin!

3. “Jammer dat het zoveel kost om van kantoren woningen te maken.” Wat denk je dat leegstand kost door gebrek aan inkomsten en door renteverlies? Flexibele (maar wel geluidsarme) wanden toepassen en ombouwen die hap tot woningen. Mocht er ooit weer behoefte ontstaan aan kantoren en minder aan woningen (bijv. door bevolkingskrimp) dan kan de omgekeerde beweging gemaakt worden. Ondertusen een verbod op[ de bouw van kantoren instellen n.m.m.