Den Helder strijdt tegen illegale wipkippen

“We begrijpen het best”, meldt de gemeente op haar website. “Dat er vaders zijn die liefdevol een leuke wipkip of ander speeltoestel in elkaar knutselen.” Maar dat mag dus niet.

Waarom? De hobbykippen zijn misschien onveilig. “Als het weer

het toelaat, is het voor een kind natuurlijk lekker om buiten te spelen”, zegt

de gemeente
. “Dan moet je er als ouder op kunnen vertrouwen dat de

speeltoestellen die daarvoor zijn bedoeld, goed en veilig zijn.”

Den Helder heeft naar eigen zeggen al ruim 700 wipkippen staan in

speeloases en buurtspeelplaatsen. Die worden jaarlijks gekeurd en gerepareerd

waar nodig. Speeltoestellen van eigen makelij worden verwijderd. “Tja, als onze

handhavers iets aantreffen dat er niet hoort te staan dan zit er niks anders

op: zulke speeltoestellen moeten weg.” Het doel: “De veiligheid van de kinderen

die buiten spelen.”

Hanen

Eerder werd bekend dat ook alle hanen in Den Helder binnen de bebouwde kom het veld moeten ruimen. Die maken te veel geluid, boven de norm. Om hun dier van de slacht te redden moeten inwoners aantonen dat de betreffende haan geen overlast veroorzaakt. Daar is dan akoestisch onderzoek voor nodig.

8 reacties

1. Je mag als kind geen enkel risico meer lopen tegenwoordig. Natuurlijk kun je vallen uit een boomhut of een ander speelwerktuig dat een handige vader getimmerd heeft. Daar leer je van. Helemaal het avontuur uitbannen, leidt tot verveelde en te dikke kinderen die alleen nog computerspelletjes leuk vinden. De hangjeugd van de toekomst dus.

2. Overheid is een verzekeringsmaatschappij op

De overheid is zeer goed in het zoveel mogelijk minimaliseren van gevaren. Dit soort maatregelen kost de burger miljoenen. Uiteraard is het wel succesvol voor de verzekeraars, want minder schade geeft minder uitbetalingen. Echter merkt u dit niet in uw dagelijks lasten. De meeste flitspalen op het aantal burgers hebben wij, de meeste lantaarnpalen hebben wij, de meeste geluidswanden hebben wij, de meeste belastingsoorten hebben wij, de duurste overheid hebben wij. Wipkippen waar gaat het om, los eerst je andere problemen eens op.

3. Waar zijn ze nu eigenlijk mee bezig daar in Den Helder. Zijn er geen belangrijker zaken te handhaven? Zielig gedoe van een stuiptrekkende krimp gemeente. Doe wat aan je binnenstad, de leegstand en de verpaupering. Is veel belangrijker.

4. Het artikel en de kop gaat haast uitsluitend over wipkippen. Op de gemeentelijke webpagina heeft men het niet specifiek over “wipkippen”, maar over alle speeltoestellen, die door vaders (zijn er geen handige moeders?) in elkaar gezet zijn, die voor pri’ve gebruik prima zijn, maar niet voor gemeentelijke gronden. Dit met als achtergrond de veiligheid van alle kinderen. Met zo’n ongenuanceerd artikel kweek je onbegrip en agressie, in plaats van in het artikel de veiligheid van kinderen voorop te stellen. Bah, zulke journalistiek hoort niet op deze webpagina thuis.

5. De gemeente Den Helder loopt door deze maatregelen het risico op een pluimvee onvriendelijk imago. ;p

Desondanks heb ik wel begrip voor het ingrijpen. De gemeente draagt de verantwoordelijkheid voor de inrichting van haar openbare ruimte.
    Je moet er toch niet aan denken als allerhande amateurs ongestoord hun eigen speeltoestellen, parkjes, verkeerslichten, stoeptegels, lantaarnpalen, verkeersborden etc.. gaan plaatsen. Dan wordt het een bende.
    Hier ligt een duidelijke grens. De burger moet begrijpen dat ‘ie in deze geen handelingsvrijheid heeft.

Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat er in Den Helder kennelijk wel een aantal actieve ouders wonen, die bereid zijn bij te dragen aan speelvoorzieningen voor de jeugd.
    Een dergelijk enthousiasme moet je als gemeente niet louter in regels en verboden smoren. Het zou de gemeente sieren als zij met deze mensen in gesprek zou gaan om te zien of er een vorm van samenwerking mogelijk is. In tijden van extreme bezuinigingen en een sterk ge?ndividualiseerde maatschappij moet je burgerparticipatie een kans geven.