‘Gemeente Haren moet Elsevier-prijs inleveren’

Een inwoner van Haren wil dat weekblad Elsevier de titel 'De beste gemeente 2011' van zijn gemeente afneemt. Volgens hem voldoet Haren niet meer aan de criteria.

Inwoner Fred Dellabarre vindt dat de gemeente de titel niet meer waard is nadat het gemeentebestuur op dinsdagavond besloot om de stekker uit zwembad Scharlakenhof te halen. Eerder werd de ijsbaan al gesloten. In een open brief aan Elsevier op de website van Gezond Verstand Haren schrijft Dellabarre dat eerder op de avond zesduizend handtekeningen van inwoners werden aangeboden om het zwembad open te houden.

Criteria
Dellabarre zegt dat de gemeente nu niet meer alle voorzieningen binnen de eigen gemeentegrenzen heeft. ‘Volgens mij voldoen wij niet meer aan de criteria die zijn gesteld om beste gemeente van Nederland te worden. Daarom wil ik u met klem vragen om de prijs terug te nemen en te overhandigen aan de nr. twee op de lijst.’ Gemeente Bloemendaal eindigde afgelopen jaar op de tweede plek.

Het college van Burgemeester en Wethouders biedt de gemeenteraad twee alternatieven: met vrijwilligers een nieuw zwembad exploiteren of gebruik maken van het zwembad in buurgemeente Tynaarlo.

Gemeentegrenzen
In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier worden gemeenten op ruim honderd aspecten vergeleken. Haren won afgelopen jaar van traditionele winnaars in het Westen omdat het de meeste ingrediënten biedt voor goed wonen: prachtige huizen en lanen, natuur, weinig overlast, een saamhorige gemeenschap en alle voorzieningen in de buurt.

De vraag is of de verdwijning van het zwembad effect heeft op de positie op de ranglijst. Bij het berekenen van de scores, wordt namelijk niet alleen gekeken naar het voorzieningenaanbod binnen de gemeentegrenzen, maar ook daarbuiten. In een volgende editie van De beste gemeenten zal blijken of Haren haar titel ‘De beste gemeente’ nog een jaar mag aanhouden.