Hoge Raad: geen leges voor id-kaart

Gemeenten mogen geen leges heffen voor de identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Volgens de raad is de geldende identificatieplicht voor de meeste

mensen de enige reden om een identiteitskaart aan te vragen. Het belang

van de overheid bij de kaart is daarmee groter dan het belang van de

burger.

Volgens vaste rechtspraak mag een gemeente alleen leges

heffen voor diensten die, aldus de Hoge Raad, in overheersende mate een

belang van een individuele burger dient. Dit geldt bijvoorbeeld voor een

rijbewijs of een paspoort.

Ook met die documenten op zak kunnen mensen voldoen aan de

identificatieplicht, maar ze dienen vooral ook een zogeheten

individualiseerbaar belang: met een rijbewijs kan een motorrijtuig

worden bestuurd, een paspoort is een mondiaal erkend reisdocument.

De Hoge Raad erkent dat ook de identiteitskaart als reisdocument kan

dienen, zij het alleen binnen de Europese Unie. Maar of de aanvrager de

kaart ook daarvoor zal gebruiken, is volgens de raad niet objectief vast

te stellen.

Reactie VNG

De VNG zal de uitspraak bestuderen en dan op zeer korte termijn met

de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overleggen.

De VNG stelt: “Het verstrekken van de Nationale identiteitskaart is een aan de

gemeente opgedragen taak waarvoor de Rijksoverheid dient aan te geven op

welke wijze gemeenten een vergoeding krijgen. Die bestaande regeling is

nu niet meer van kracht en er zal op zeer korte termijn een alternatief

moeten komen.”

De kosten voor gemeenten bedragen enige tientallen miljoenen euro's per jaar

1. Ik zou zeggen verhalen op den haag.
    hun stellen de plicht aan de burger en de opdracht aan de vng.

goh eindelijk iets waar de burger minder voor hoeft te gaan betalen in plaats van meer.

2. Veel handiger is om een gratis Nederlandse identiteitskaart in te gaan voeren, zonder vingeradrukken. Dan wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen degene die de identiteitskaart ?cht alleen maar nodig hebben voor instanties/ziekenhuizen/verkiezingen etc. en degene die de identiteitskaart wel voor het reizen naar het buitenland willen gaan gebruiken. Begrijp de uitspraak van de Hoge Raad wel dat het nu inderdaad niet objectief vast te stellen is waar ze de identiteitskaart nu voor willen gebruiken.

3. De VNG stelt “…..Die bestaande regeling is nu niet meer van kracht en er zal op zeer korte termijn een alternatief moeten komen”. Bedoelen ze nu de kosten die waren gemoeid met de ID-kaart en dat er voor deze kosten een andere motivatie (= wijze van innen, bijvoorbeeld registratie- of administratiekosten) gezocht moet worden? Want dat de burger uiteindelijk weer gaat betalen voor het document staat als een paal boven water. Ooit een overheid meegemaakt die “leuke” dingen voor de burger doet of ID’s weggeeft?

4. Of je nu door de hond gebeten wordt, of door de kat. Gratis of minder wordt het nooit.
    Ik krijg nu misschien voor 5 kaarten terug; da’s even leuk, maar de gemeente zal gecompenseerd moeten worden voor de gemaakte kosten.

Beter de bestaande geldstroom behouden, dan dat de kosten weer via belastingen binnen gehaald moeten worden en doorgesluisd via de Algemene Middelen aan de gemeenten.
    Zo weet ik ook dat ik alleen voor de eigen kaarten betaal en niet mee betaal aan de rest van de kaarten in Nederland.

5. Goed ID weg ermee? op

Een ID bewijs is van de overheid en je betaald dus voor een opgelegde verplichting. Maar in uw ID staat staatseigendom, dus inderdaad overheid u bent probleemeigenaar en niet uw burger. Maar het belang van SDU is uw declaratiegedrag naar de burger. U wenst u inkopen bij SDU door te belasten. En dat is gewoon het hele eieren eten. Goed ID weg ermee