Leeuwarden plaatst zenders op fietsen

De gemeente Leeuwarden introduceert samen met achttien grote bedrijven uit de Friese hoofdstad een stimuleringsregeling om fietsend naar het werk te komen.

Doel is onder andere om het aantal autokilometers tijdens de spits met 5 procent terug te dringen en zo files tegen te gaan.

De medewerkers krijgen een zendertje op de fiets gemonteerd dat het aantal kilometers registreert. De kilometers worden omgezet in punten, die vervolgens kunnen worden verzilverd voor geld of artikelen. Het registreren van woon-werk fietskilometers via een zendertje bestaat al sinds 2000 en heeft verspreid over het land circa zesduizend deelnemers. De manier waarop de gemeente Leeuwarden het inzet is volgens een woordvoerster van de gemeente uniek door de inzet op grote schaal. Zij hoopt op duizend actieve deelnemers.

‘Het systeem is ooit bedacht om het fietsgebruik onder medewerkers te stimuleren,’ aldus een woordvoerder van het bedrijf dat het zendertje exploiteert. ‘Elke werkgever heeft zijn eigen achterliggende gedachte om fietsend naar het werk te komen te stimuleren. Om ziekteverzuim te verminderen bijvoorbeeld.’ De privacy van de deelnemers wordt volgens het bedrijf gewaarborgd. Het zendertje registreert alleen het aantal kilometers en niet de route die wordt afgelegd.

1 reactie

1. andre stoelwinder op

hallo

ik vind dat wel een goed idee maar