Met z’n 418-en het nieuwe jaar in

Nederland telt 418 gemeenten per 1 januari 2011. Dat zijn er 13 minder dan een jaar eerder.

Per 1 januari 2011 zijn 17 Nederlandse gemeenten, verdeeld over 6 provincies, opgeheven. Deze gemeenten gingen op in 3 bestaande en 5 nieuwe gemeenten. Daarnaast is Rozenburg op 18 maart 2010 samengegaan met Rotterdam. Per saldo zijn er dus afgelopen jaar 13 gemeenten verdwenen en telt Nederland 418 gemeenten per 1 januari 2011.

Nog 136 gemeenten zonder herindeling

Van alle huidige gemeenten in Nederland zijn er 277 gemeenten die al bestaan van vóór 1900. Daarvan zijn er 136 nog nooit betrokken geweest bij een gemeentelijke herindeling. Dat wil niet zeggen dat er nooit veranderingen zijn geweest. Vrijwel alle gemeenten hebben grenswijzigingen meegemaakt.

De overige 141 gemeenten zijn na 1900 ontstaan. Hetzij door samenvoegingen in combinatie met een naamswijziging, hetzij door een naamswijziging alleen. Dit laatste is vooral in Friesland gebeurd, waar gemeenten de Friese naam hebben gekregen.

Oude gemeentenaam Nieuwe gemeentenaam Provincie
Menaldumadeel Menameradiel Friesland