Nieuw wapen Leiden tegen meeuwenoverlast

De gele vuilniszak. Dat moet helpen tegen de meeuwen die in Leiden de weke, grijze vuilniszakken kapot scheuren met hun snavels.

Een eerdere proef, met extra sterke zakken, had weinig

resultaat. Effectief waren ze wel. Het probleem was dat ze niet algemeen verkrijgbaar

waren. Daarom heeft de gemeente nu een afspraak gemaakt met de supermarkten in

Leiden.

De gele zakken zijn wel prijziger. Leiden moet bijpassen, omdat de

supermarkten een afneemgarantie hebben bedongen. Mochten consumenten niets zien

in de zakken, dan geeft de gemeente ze gratis weg. De gemeente overweegt nog

het gebruik van de zakken te verplichten.

2 reacties

1. Gele plasticzakken tegen meeuwen is niets nieuws. Deze werden in de jaren ’60/’70 al bij de gemeente Ameland gebruikt (wellicht nog eerder). In plaats van een vuilnisemmer hadden de bungalows een stalen ring buiten aan de muur waarin deze zakken werden geplaatst. De zakken waren wel veel dikker dan die van nu. Een voorbeeld is er ook nog wel. Er liggen nog een paar.

2. Gele rakkers in de wijk? op

In veel gemeenten rijdt de bezemwagen voor de vuilniswagen. Dit zag ik ook in Rotterdam. Vuil blijft liggen op straat. Dus een zwerm meeuwen niet normaal. Wel nu een gele vuilniszak en de opvolger is roze. Roze en geel schrikt namelijk vuilniswagens af.