Noord-Hollandse gemeenten lanceren online burenhulpmarktplaats

Deze zomer lanceert Diemen als eerste Noord-Hollandse gemeente een online marktplaats voor vrijwillige inzet en burenhulp.

Omdat sinds januari de gemeente verantwoordelijk is voor zorg en ondersteuning aan hun inwoners doet zij een toenemend beroep op de zelfredzaamheid van de burgers. Er wordt bij een hulp- of zorgvraag verwacht dat dit door het eigen netwerk wordt opgelost. Hierdoor neemt de druk op mantelzorgers en vrijwilligers neemt flink toe.

Hulpvraag én aanbod

Vandaag start in Diemen het eerste online platform waar burgers zich kunnen aanmelden met een hulpvraag of juist een hulpaanbod kunnen doen. Hierna volgen Amstelveen, Den Helder, Haarlemmermeer, Hollandse Kroon en Schagen.

De marktplaats is onderdeel van zorgvoorelkaar.com en landelijk al langer actief in diverse gemeenten. Het ‘handelt’ om zaken die voor gezonde mensen  vanzelfsprekend zijn, zoals klusjes in het huis of in de tuin, vervoer of een gezellige activiteit. Volgens de site melden zich maandelijks 700 personen aan om hulp te vragen, om hulp aan te bieden of beide. Hiervan is meer dan de helft jonger dan 40 jaar.