Raad Lingewaard verder na dreigementen en intimidatie

De gemeenteraad van Lingewaard komt donderdag weer bijeen, nadat de vergadering vorige week donderdag was geschorst toen bleek dat raadsleden waren bedreigd.

Aanleiding daarvoor was de beoogde aanleg van een trolleylijn naar het stadje Huissen, een van de plaatsen die bij Lingewaard horen. De gemoederen lopen hoog op over de aanleg veel inwoners van Huissen willen de lijn niet.

Raadsleden werden geïntimideerd en voelden zich bedreigd. Op straat werden zij intimedrend aangesproken en enkelen ontvingen ook e-mails met een dreigende inhoud. Lingewaard ontving één klacht binnen over een bedreiging met brandstichting aan het adres van een raadslid.

Donderdag stemt de raad over een referendum over de aanleg van de trolleylijn. Dat hebben waarnemend burgemeester Steven de Vreeze en de fractievoorzitters gezamenlijk besloten.

Het referendum was een voorstel van D66, die vindt dat 'het volk maar moet beslissen als het besluit over de trolley zo'n probleem is voor raadsleden.'

Een aantal raadsleden overwegen naar aanleiding van de commotie en intimidaties de raad te verlaten.