Regio rond Eindhoven Airport trapt op de rem

Eindhoven Airport mag groeien van 29.000 vliegbewegingen nu naar 43.000 vliegbewegingen in 2020. Dat adviseert Hans Alders dinsdag, hij deed onderzoek. Buurtgemeenten trappen echter op de rem

Staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) en Hennis (Defensie) hadden vorig jaar al besloten dat Eindhoven in stappen mocht groeien.

Voor verdere groei moest de luchthaven genoeg doen aan duurzaamheid en tegen geluidsoverlast voor omwonenden. Dat is gelukt, concludeert Oud-minister Hans Alders. Hij probeert, met de zogeheten Alderstafel, om Eindhoven Airport en de omgeving  discussie te houden over de uitbreiding van het aantal vluchten. Delen van de aanbevelingen lekten vorige week al uit en werd duidelijk dat buurgemeenten het voorstel, waarvan de inhoud pas volgende week openbaar wordt gemaakt, verworpen. Ook de Brabantse Milieufederatie en de vereniging BOW zijn tegen het advies. Een en ander blijkt uit een uitgelekte mail in het Eindhovens Dagblad, waarin wethouder Marc van Schuppen (Best) aan zijn collega’s uit de zogeheten eerste en tweede ring. Dit zijn Best, Eersel, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven, Bergeijk, Bladel, Heeze-Leende, Laarbeek, Sint-Oedenrode en Waalre.