Ruim de helft van de burgemeesters in Gelderland met agressie te maken

Een op de vier Gelderse politici en bestuurders heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie. Van de burgemeesters kreeg 56 procent hiermee te maken. Het ging vooral om schelden, bedreiging en intimidatie, en in een klein aantal gevallen om fysiek geweld.

Zo uit een rapport van I & O Research, in opdracht van de Provincie Gelderland, meldt De Gelderlander.

Face-to-face
De meeste agressie komt voor in rechtstreekse contacten, zoals een scheldende burger bij de voordeur. Daarna volgt agressie via sociale media en mail, bijvoorbeeld een anonieme brief naar aanleiding van het vluchtelingenbeleid. In stedelijke gebieden wordt er meer via social media gescholden dan in niet-stedelijke gebieden.

Lang niet alle bedreigde politici en bestuurders melden incidenten bij het OM omdat ze het incident niet ernstig genoeg vonden, of omdat ‘het nou eenmaal bij de functie hoort.’

Redactie Gemeente.nu

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.