Schiedam wil verbod op vuurwerk

De gemeente Schiedam overweegt een vuurwerkverbod voor particulieren in te voeren. Burgemeester Wilma Verver vindt de kosten voor herstelschade in haar stad na de jaarwisseling te hoog worden.

Het aantal incidenten met en vernielingen door vuurwerk

is volgens Verver ieder jaar veel te hoog. “Wij overwegen een

aanbeveling aan de wetgever om het afsteken van vuurwerk door

particulieren te verbieden”, zei Verver zaterdag in haar

nieuwjaarstoespraak. “Ik vind de maatschappelijke kosten te hoog worden

en het college met mij.”

Gemeenschapsgeld

Het college van

burgemeester en wethouders is van mening het gemeenschapsgeld, dat nu

wordt gebruikt om de schade te herstellen, beter te kunnen investeren

in de ontwikkeling van Schiedam. Naast de VVD zitten PvdA, CDA en

GroenLinks in het gemeentebestuur.

Eerder pleitten

GroenLinks-raadsleden Arno Bonte uit Rotterdam en David Rietveld uit

Den Haag twee jaar lang voor een verbod op consumentenvuurwerk. De twee

gooiden eind december de handdoek in de ring omdat het politieke

draagvlak te klein is en de maatschappelijke weerstand te groot.

6 reacties

1. Helemaal eens met dit pleidooi. Maatschappelijke kosten zijn enorm voor een beetje lol voor herriemakers. Het ware beter om vuurwerk centraal in de stad te laten afsteken door professionals. Veiliger en minder rotzooi en minder ongevallen. Gewoon een kwestie van invoeren en een beroep op nieuw fatsoen doen.

2. Weer de omgekeerde wereld. In plaats van die vandalen op te pakken en torenhoge boetes te laten betalen (om de schade te herstellen), is de gewone man de pineut. Die mag niet meer genieten van zijn vuurwerk. Jammer en weer een teken dat ‘misdaad loont’, een kleine groep die het voor de ander verpest.

3. Geweldig plan. Meteen uitvoeren in alle gemeenten. Indien dit niet haalbaar is, dan de afnemers middels accijnzen en de vuurwerkbranche als verdieners laten opdraaien voor alle kosten.

4. Alsjeblieft zeg, dit soort zaken moet gewoon wettelijk geregeld worden en niet per stad. dit is wel erg ver doorslaande individualisering, ik ben het helemaal eens met Marcel.