Sombere toekomst voor ad interim bij overheid

Uit onderzoek blijkt dat interim managers van alle sectoren bij de overheid de minste kans maken op werk. Vreemd genoeg zou hun inzet om nieuwe opdrachten te vinden vaak niet indrukwekkend zijn.

De reden, volgens de jaarlijkse Interim Index van Atos

Interim Management en Nyenrode? De interim managers bij de overheden zijn

gemiddeld 54 jaar. Door hun wat hogere leeftijd zouden zij minder investeren in

loopbaanontwikkeling  en

opleidingen.

Looptijd

Verder hebben zij weinig activiteiten naast hun werk voor

gemeenten, provincies en het Rijk, maar opdrachten bij de overheid hebben wel de langste looptijd. De tijdelijke manager wordt gemiddeld voor minstens

negen maanden ingehuurd. In alle andere sectoren duurt het veel korter.

Piet Hein de Sonnaville, directeur van het interimbureau,

adviseert managers eerst in loondienst te gaan om ervaring op te doen, dan

zelfstandig ondernemer worden en daarna weer te kiezen voor een vast

dienstverband. Dit terwijl de arbeidsmarkt daar niet klaar voor is. Dus ook

werkgevers moeten hiervan nog het voordeel zien.

Ad interim

Lastig. De interim manager

krijgt dan wel meer betaald dan medewerkers in loondienst, maar dragen wel hun

eigen lasten. Zij lopen de risico’s (PDF). Wie zonder werk zit, krijgt snel

problemen. De Sonnaville hoopt dan ook dat werkgevers ze in dienst willen

nemen, zodat zij hun jarenlange ervaring kunnen delen met jongere collega’s.

Volg Gemeente.nu via Twitter.

3 reacties

1. Ja, zo gaat dat. In goede tijden goudgeld verdienen (zelfs na aftrek van de lasten) en dan zo verstandig zijn wat opzij te zetten voor slechte tijden die nu aanbreken. Uiteraard die interimmers niet in dienst gaan nemen. Zodra de markt weer aantrekt, zijn ze dan weer verdwenen. Nee, wil je ondernemer zijn, dan moet je ook ondernemersrisico willen lopen.

2. “De interim managers bij de overheden zijn gemiddeld 54 jaar. Door hun wat hogere leeftijd zouden zij minder investeren in loopbaanontwikkeling en opleidingen.” — Volslagen larie. JUIST mensen op dit niveau beschikken veelal over zeer goede papieren, ervaring en scholen zich regelmatig bij. Wellicht niet de goede mensen aangenomen? Ondergetekende is beschikbaar tegen een zeer redelijk tarief. @Jan: waar slaat dit commentaar nu eigenlijk op? Kinnesinne?

3. Opvallend dat interimmers die doelen realiseerden voor hun opdrachtgevers meestal gewoon nog op opdracht zitten. Zegt Boonstra niet dat slechts 20% van alle doelen binnen projecten wordt gerealiseerd?

Wordt nu het kaf van het koren gescheiden door de bittere noodzaak van output gerichte doelrealisatie?