Subsidiestop museum mag van rechter

De gemeente Purmerend mag de subsidie aan een museum per 1 januari 2013 stopzetten, heeft de rechtbank in Haarlem besloten.

In 2008 besloot de gemeente al te stoppen met de subsidie

voor Museum Waterland. Het bedrag moest in drie jaar tot nul worden afgebouwd.

Maar het museum spande een zaak aan bij de bestuursrechter, die vond dat het

besluit voor de subsidiestop niet goed was onderbouwd. De gemeente liet

namelijk weten dat er niet genoeg draagvlak is voor het verstrekken van de

subsidie.

Later wist Purmerend de

rechter er toch van te overtuigen dat het staken van de geldstroom nodig is,

vanwege de bezuinigingsopgave waar de gemeente voor staat. Verder is het laten

voortbestaan van een museum geen wettelijke taak.

1 reactie

1. Frits van Vugt (Public Consultancy, Gilze) op

Het is een heel normale uitspraak van de rechter, omdat subsidieverstrekkers alleen verplicht zijn om bun subsidieverlaging- of stopzetting goed te motoveren en een “redelijke termijn” in acht te nemen bij de aankondiging van zo’n besluit (althnas als de subsidierelatie 3 jaar of langer bestaat). De rechter toetst de beleidsmotivering slechts marginaal omdat de bestuursrechter niet op de stoel van het bestuur mag zitten. Hier is al veel jurisprudentie over, en de eerste musea in Ned. zijn al eerder dit jaar gestopt vanwege bezuinigingen op de subsidie. Vreemd dat de Haarlemse rechter in eerste instantie toch de motivering onvoldoende vond.