Tilburgs college blijft na zwembadongeluk

Het ongeluk in een zwembad in Tilburg waarbij in november een baby van 5 maanden omkwam, heeft geen politieke gevolgen voor de burgemeester of wethouders.

Het college ziet geen reden om op te stappen en een motie van wantrouwen van de oppositiepartijen tegen een van de betrokken wethouders haalde het niet.

De baby overleed een dag nadat in het zwembad twee geluidsboxen van het plafond naar beneden waren gekomen, bovenop het kind en haar moeder. De ophanging van de boxen was door roest aangetast.

De gemeente Tilburg wist al sinds 2006 dat in zwembad Reeshof gevaar was door roestvorming. In een inspectierapport uit dat jaar wordt al melding gemaakt van roestige ophangsystemen in het zwembad. Drie jaar later waarschuwde de inspectie opnieuw. Ook in april 2011 deed de inspectie onderzoek. Toen werd er nadrukkelijk op gewezen dat de ophanging van de geluidsinstallatie dringend vervangen moest worden. Dat gebeurde niet.

De onderzoeken bevestigen daarmee dat er fouten zijn gemaakt door de gemeente Tilburg en dat de gemeente voor de gevolgen verantwoordelijk is. Een ambtenaar is daarom overgeplaatst en voorwaardelijk ontslagen. Twee managers zijn vanwege ziekte nog niet gehoord.