Top 5: Beste digitale loketten

Den Haag is de winnaar, net als vorig jaar. De gemeente heeft het beste digitale loket in de jaarlijkse ranglijst van Ernst & Young.

Het rapport Benchmark Digitale Dienstverlening 2010 legt ook de vinger op de zwakke plek. Vooral de zoekmachines op gemeentelijke websites laten te wensen over.

Toppers:

1. Den

Haag
  2. Rotterdam
  3. Amstelveen/ Zwolle
  4. Dordrecht/ Nijkerk
  5. Enschede/ Gilze en Rijen/ Helmond/ Oost Gelre

Ernst & Young relateert de dienstverlening aan de mate

waarin burgers echt online hun zaken regelen met de gemeenten. Volgens het

bureau
was de groei van deze dienstverlening in 2010 een stuk minder groot dan in de

jaren ervoor. Digitale voorzieningen voor het bedrijfsleven blijven nog steeds

in gebreke. Ondernemers moeten nog vaak persoonlijk naar het gemeentehuis om

iets aan te vragen.

Omvang gemeenten

Volgens Guill van den Boom van Ernst & Young bestaat er een

duidelijke relatie tussen de grootte van een gemeente en haar digitale

dienstverlening. Kleine gemeenten hebben volgens Van den Boom meer moeite om

het digitale loket in orde te krijgen.

2 reacties

1. Ik ben het eens met twents, is mis het antwoord op de vraag wat burgers en bedrijven willen. Mijn ervaring is dat veel mensen zaken te complex vinden om digitaal af te handelen. Uitdaging aan gemeenten om zaken eenvoudiger te maken.

2. Toch een kleine nuance hierbij: is in overweging genomen dat bewoners van een gemeente wellicht hun zaken niet digitaal WILLEN regelen (of KUNNEN)? Mij lijkt het alsof hier een uitspraak ontstaat die niet direct logisch volgt uit de verzamelde gegevens. Iets meer diepgang zou prettig zijn.