‘Website kan niet aan richtlijnen voldoen’

De tonnen kostende gemeentelijke website van Breda kan niet aan de landelijke richtlijnen voldoen.

Namens de gemeente Breda gaat wethouder Saskia Boelema een brief schrijven aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken.

Het zou niet eens goed zijn de website aan die

richtlijnen te laten voldoen. “Deze richtlijnen werken prima voor een

eenvoudige site, maar niet als je een interactieve site hebt”, stelt

Boelema in BN/ deStem. De wethouder reageert hiermee op de slechte score van de

gemeentelijk website, waar eerder ook al kritiek op was omdat het digitale

visitekaartje van de gemeente ruim 400.000 euro heeft gekost.

Maar het gaat dan ook niet om een website. Het

gaat uiteindelijk om veertien websites, die burgers meer bij hun bestuur moeten

betrekken. Het geld is besteed aan het ontwerp, de bouw, migraties, en de

hosting van andere sites. Dit was de goedkoopste optie, volgens Boelema.

Uit onderzoek, in opdracht van Donner, blijkt

dat Breda erg slecht scoort. De website voldoet niet aan 82 procent van de

eisen. Maar Breda.nl is ook een podium voor organisaties en verenigingen. Het

is een interactief platform en daar houden de huidige richtlijnen geen rekening

mee. Die kijken alleen naar kleine punten, zegt de wethouder, die ook een brief

schrijft aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.

In

die brief wordt de vraag gesteld of meer gemeenten worstelen met de

richtlijnen. Het antwoord is ja. Heel weinig gemeenten voldoen aan alle

richtlijnen. Een minderheid is op weg.

Volg Gemeente.nu via Twitter.

1. Fred IJjspeerd op

Ik dacht dat gemeentelijke autonomie ??n van de uitgangspunten in het Nederlandse staatsrecht was. Is het dan niet aan de gemeente Breda om samen met haar inwoners te bepalen aan welke eisen de website van de gemeente dient te voldoen en hoeveel geld Breda daar nodig voor denkt te hebben? Als de website van de gemeente Breda niet zou voldoen en/of te duur is, is het dan niet aan de gemeenteraad van Breda om daar het college van B&W op aan te spreken?

2. Spin in een webadres op

Blijkbaar hebben de inkopers totaal geen wetenschap van een juiste benchmark. Hoe durf je dit te verkopen aan de lokale bevolking. Overheid dient naar mijn idee, een hoofdingang (raamwerk) te hebben. Hieraan koppel je gemeenten volgens richtlijnen. Als ik het goed begrijp, kosten Websites dus een miljoen of 40. Tja, 100 Gemeente , reken maar uit. Zal dan in ?msterdam wel een miljoenen site zijn. Koop je zowat heel Google voor? Ach, wat maakt het uit. Zolang we lokaal budgetten hebben met beslissingsbevoegdheid hen je niet. Veel in te brengen. Het is een goed plan, om bekend te maken aan de bevolking wie zo, n opdracht ondertekend?

3. Jan de betaler op

Inderdaad. Lokaal wegnemen budgetten en terug naar de overheid. Beleidsraamwerk en prijs afspraken borgen. Als we allemaal luk raak gaan inkopen, dan krijg je dus afwijkingen in kwaliteit en bereikbaarheid. Tja, maak toch een kopie van een mooie site en gebruik deze als leidraad. Gewoonweg dom.

De betaler en u de ontvanger.