Zoetermeer ziet af van dwangsom Sterigenics

De gemeente Zoetermeer ziet af van de invordering van een dwangsom van 15.000 euro die het bedrijf Sterigenics in 2010 werd opgelegd, maakt burgemeester Jan Waaijer bekend.

De

gemeente legde de dwangsom op omdat het bedrijf, dat medische apparatuur

en kleding reinigt, de milieunorm had overtreden. Het ging om het

uitstoten van te hoge concentraties van het kankerverwekkende

ethyleenoxide in de eerste helft van 2010.

Maar uit onderzoek van de VROM-inspectie is gebleken dat uit de

metingen van de gemeente in die periode niet onomstotelijk vast is komen

te staan dat het bedrijf in de periode van de meting ook de wet heeft

overtreden.

Uitstoot

Sterigenics kwam in 2009 in opspraak omdat het jarenlang te

hoge concentraties ethyleenoxide had uitgestoten. In een rapport

concludeerde een commissie onder leiding van oud-minister Frank de Grave

dat de gemeente Zoetermeer het bedrijf in 2002 onterecht een

milieuvergunning had verstrekt. Bovendien had de gemeente verzuimd

jarenlang de uitstoot te controleren.

De rel kostte de wethouder van milieu de kop. De rest van het college ging diep door het stof, maar mocht wel aanblijven. Het

bedrijf sloot eind vorig jaar de deuren in Zoetermeer. De activiteiten

werden bij vestigingen in het buitenland ondergebracht.

Klachten

De gemeente verrichtte het afgelopen jaar onderzoek naar het

aantal fysieke klachten bij bewoners in wijken in de directe omgeving

van het bedrijf. Maar onlangs werd bekendgemaakt dat zij zich geen extra

zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Het aantal kankergevallen

in die wijken ligt niet hoger dan elders in het land en ook het aantal

lichamelijke klachten verschilt niet met de rest van Nederland.

De gemeente blijft de komende jaren de gezondheid van deze groep bewoners wel goed in de gaten houden.

1. Ed Stevenhagen op

Ook in 1993 zag de gemeente Zoetermeer af van de dwangsom op Sterigenics. Zie voor meer detail onderstaande links.

Toen de milieuuitstoot van 139 ton etyleenoxide niet meer te verbergen was werd Sterigenics daarvan op de hoogte gesteld. De maneger kreeg gelegenheid om uit te wijken naar de vestiging in Belgi?.

De gemeente heeft getracht de historische uitstoot van giftig en kankerverwekkend ethyleenoxide te verbergen, Ik heb aangetoond, en RIVM heeft de berekening overgenomen, dat de werkelijke uitstoot lag op 1300 – 1600 ton (10 x de jaaruitstoot van kankerverwekkende stoffen van heel Rijnmond) .

Via een bouwvergunning met ondeugdelijke tekeningen heeft de gemeente getracht de clandestiene installatie te “legaliseren”.

De bouwvergunning werd getekend op naam van een Belgische interimmanager zonder tekenbevoegdheid.

Er zijn voldoende aanwijzingen die de verdenking onderbouwen dat mogelijk de gemeentesecretaris de bouwvergunning heeft ondertekend. Al anderhalf jaar wil de gemeente geen reactie geven op het verzoek de handtekening te laten verifi?ren.

Hoewel er sprake is van een ernstige overtreding van de milieuwetgeving, krijgt Sterigenict een geheime overeenkomst en een vertrekpremie van 400.00 euro.

Er loop momenteel een strafrechtelijk onderzoek dat behandeld wordt door het O< van Rotterdam. De commissie de Grave heeft een vernietigend rapport geschreven over de organisatie van de gemeente Zoetermeer. Andere rapporten van CMG. BING, COT gingen daar aan vooraf. Tot op heden trekt de gemeente er zich weinig van aan. Ook een CO2-leiding in slechte staat onder de bouwlocatie van het station Bleizo wordt zorgvuldig in alle plannen verborgen. De schrijver van dit commentaar is zijn carri?re begonnen als KMA officier bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt momenteel als analist bij het Ministerie van OC&W te Zoetermeer. Wat in Zoetermeer gebeurt is een structurele aanranding van de geloofwaardigheid in integriteit van de overheid.

2. Ed Stevenhagen op

Lees even over de kleine verschrijvingen heen in mijn vorige reactie.

Het dossier wordt aangeboden aan het Openbaar Ministerie van Rotterdam.

De vertrekpremie bedroeg 400.000 euro.

Eerder werd een dwangsom niet ingevorderd die zou kunnen oplopen tot 50.000 gulden (1993)