7 Manieren om van talent af te komen

Talent wil je juist in de organisatie houden. Daarom een overzicht van misstappen die je moet proberen te vermijden.

Natuurlijk wil iedere gemeente ook dat haar beste medewerkers blijven en dat ze met plezier en passie hun werk blijven doen. Helaas lukt dat vaak niet, gemeenten zijn geen ster in het vasthouden van talent. Vaak zijn het dezelfde valkuilen waar een organisatie in trapt. Hier zeven veel voorkomende en, soms verrassend eenvoudige, tips om deze misstappen te maken.

De 7 misstappen:

1. Middelmatigheid is de standaard

Stel hoge eisen aan je medewerkers. Verwacht van medewerkers dat zij hun uiterste best doen.
  2. Iedereen hetzelfde behandelen

De ene medewerker is de andere niet. Sommige medewerkers presteren beter en zijn waardevoller. In plaats van medewerkers gelijk te behandelen, moet gestreefd worden naar het eerlijk behandelen van medewerkers. Goed werk moet gewaardeerd worden, al is het maar met een simpel ‘dankjewel’.
  3. Gebruik veel regeltjes

Voorschriften zorgen voor structuur. Maar teveel regels, zeker als daaruit een gebrek aan vertrouwen blijkt, maken medewerkers ongelukkig. Micromanage niet. Vraag je af waar de regels toe dienen en schrap onnodige en betuttelende regeltjes.
  4. Waardeer goede prestaties niet

Medewerkers willen erkenning voor het goede werk dat zij leveren. Spreek dus waardering uit voor goede prestaties.
  5. Houd alles heel serieus

Een beetje gek doen helpt. Maak van de werkplek een leuke plek. Een plek waar medewerkers zich thuis voelen. Een plek ook waar ze zich kunnen uiten, lol kunnen maken en af en toe een beetje vreemd kunnen doen.
  6. Communiceren zo min mogelijk

Wellicht wil je medewerkers niet lastigvallen. Toch is het verstandig om medewerkers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen de organisatie, zodat zij betrokken blijven.
  7. Bied weinig carrièreperspectief

Wat ben je bereid om te doen om je beste medewerkers te behouden? Zorg ervoor dat duidelijk is welke carrièreperspectieven een medewerker heeft. Koppel daar specifieke doelstellingen aan. Bied scholingsmogelijkheden en laat medewerkers hun unieke talenten ontdekken en ontwikkelen.

Bron: een slide share presentatie van consultancybedrijf O.C. Tanner