EU onderzoekt ‘staatsteun’ aan voetbalclubs

De Europese Commissie onderzoekt of de steun aan voetbalclubs door Nederlandse gemeenten moet worden aangemerkt als ongeoorloofde steun van de overheid.

Het gaat in ieder geval om de steun aan Vitesse, NEC, MVV en

Willem II. De commissie vraagt deze clubs uitleg te geven over de hulp van

gemeenten. Volgens Europese regels mogen overheden geen steun geven aan

voetbalclubs. Ook verkapte subsidies, zoals een lage huur voor stadiums, is

verboden.

Drie voorbeelden. Arnhem schold 27 miljoen euro aan schulden kwijt voor

Vitesse, MVV kreeg 1,7 miljoen van Maastricht en voetbalclub NEC kreeg 2,2

miljoen euro
via een financiële constructie met de gemeente Nijmegen.

8 reacties

1. Het zou eens tijd worden. Al jarenlang worden clubs met duurbetaald personeel gesteund door de overheid. En de burger moet dit betalen. Overigens zijn de genoemde clubs niet de enigen. Kijk maar hoeveel gemeenten in stadions hebben ge?nvesteerd of schulden van clubs hebben kwijtgescholden.

2. Raar dan toch dat dat kan, maar ja het gebeurt toen fc amsterdam niet kon betalen en ook niet fc wageningen was het over en fc vlaardingen ook. Maar waarom moet de belasting betaler betalen voor die clubs ze maken zelf de schulden als je niet kunt kopen huren enz enz dan hout het op, als je je hipootheek niet kunt betalen wordt je er uit geschopt of een schult op bouwt dan zeggen ze zoek het maar uit BETALEN anders sta je op straat.Waarom die clubs wel of hebben ze iemand die zeker dicht bij de gemeente staat vriendjes politiek ja toch je moet niet aan de hobbie,s van die mensen komen , er gebeurt erg veel in die takt van de voetbalsport te veel dat de gewonen man niet weet.

3. Raar dan toch dat dat kan, maar ja het gebeurt toen fc amsterdam niet kon betalen en ook niet fc wageningen was het over en fc vlaardingen ook. Maar waarom moet de belasting betaler betalen voor die clubs ze maken zelf de schulden als je niet kunt kopen huren enz enz dan hout het op, als je je hipootheek niet kunt betalen wordt je er uit geschopt of een schult op bouwt dan zeggen ze zoek het maar uit BETALEN anders sta je op straat.Waarom die clubs wel of hebben ze iemand die zeker dicht bij de gemeente staat vriendjes politiek ja toch je moet niet aan de hobbie,s van die mensen komen , er gebeurt erg veel in die takt van de voetbalsport te veel dat de gewonen man niet weet.

4. Eindelijk. Het is gewoon schandalig dat er binnen ge gemeentes wordt bezuinigd op van alles en nogwat (incl. personeel) en dat overbetaalde voetballers gesubsidieerd worden.
    Leers deed destijds MVV in de ban en de nieuwe burgemeester stopt er weer een grote zak geld in. Ieder normaal bedrijf zou failliet zijn, maar voetbal is schijnbaar heilig. Een andere sport als bijv. korfbal (m??r dan 300.000 beoefenaars!!) moet maar zien hoe ze het geld bij elkaar sprokkelen.

5. P van der nol op

Ik vind het een schande de Senioren in Nederland zijn beland in de armoede de inkomens van de NEDERLANDER is inkomen 3% achter uit gegaan.
    De gemeente moet stoppen.

6. Heel schandalig dit. De overheid wil van de staat schuld af maar ondertussen gaat het geld naar de voetbal clubs die hier sponsors enzo voor heeft. Daarbij gaat het niet om een paar ton maar bijvoorbeeld 48 miljoen dat naar PSV gaat, ook nog met de afspraak het over 40 JAAR?????? terug te betalen? Dit hoort niet!

7. @Mark: Je hebt er de ballen verstand van. PSV krijgt GEEN staatssteun van de gemeente. Het plan valt binnen de regels van Europa. Weet je wat schandalig is? Mensen die moord en brand schreeuwen terwijl ze het plan niet hebben bestudeerd.