Groningen heeft 17 gemeenten te veel

De provincie Groningen moet voor 2018 terug van 23 naar zes gemeenten. Dit is het advies van de commissie Jansen, die het afgelopen half jaar heeft onderzocht hoe de bestuurlijke toekomst van onze provincie eruit moet zien.

Volgens de commissie, die werkte in opdracht van de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) en de provincie Groningen, staat Groningen voor forse sociaaleconomische en maatschappelijke opgaven. De werkgelegenheid daalt, het besteedbaar inkomen ligt een flink stuk onder het landelijk gemiddelde en er zijn relatief veel jonge werklozen en mensen in sociale werkvoorzieningen.
Daarnaast is de financiële positie van veel Groninger gemeenten zwak, terwijl er nog meer bezuinigd moet worden. Daar staat tegenover dat zich in de provincie tal van kansrijke ontwikkelingen voordoen, die volgens de commissie met onvoldoende daadkracht worden opgepakt.
De commissie Jansen concludeert in haar rapport dat de huidige bestuurlijke inrichting van onze provincie met 23 gemeenten niet toereikend is om deze vraagstukken succesvol aan te pakken. Daarom adviseert ze om binnen nu en uiterlijk eind 2017 te komen tot zes nieuwe gemeenten.

Het proces van herindeling moet volgens de commissie Jansen vooral ook een cultuurverandering zijn, die gericht is op vertrouwen en gunnen. De commissie stelt vast dat Groninger gemeenten elkaar niet veel gunnen en elkaar onderling beconcurreren, zelfs als dat in het nadeel is van het geheel. Het rapport heeft dan ook de titel ‘grenzeloos gunnen’ meegekregen. De provincie moet de rol krijgen van regisseur, die het initiatief neemt in deze grote bestuurlijke herinrichting.

Voorstel voor de zes nieuwe

1. Hogeland: De Marne, Winsum, Bedum een deel van Eemsmond (exclusief het industrie- en havengebied) en een stukje Zuidhorn.
2. Westerkwartier: Grootegast, Leek, Marum en rest van Zuidhorn.
3. Stad Groningen: Groningen, Ten Boer, Haren en een deel van Slochteren (grenscorrectie voor Meerstad)
4. Eemsdelta: Haven- en industriegebied Eemsmond, Delfzijl, Appingedam, Loppersum, deel van Slochteren en een deel van Oldambt.
5. De Compagnie: Hoogezand-Sappemeer, deel van Slochteren, Menterwolde, Veendam en Pekela.
6. Oost-Groningen: Deel van Oldambt, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde.