Werkenden in Noord-Holland en Utrecht minder ziek

Werknemers in de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn minder vaak ziek dan die in de overige provincies.

Werkenden in Noord-Holland zijn bij ziekte gemiddeld drie dagen korter afwezig in vergelijking met Limburg en Drenthe (8,9 versus 12,2/12,0 dagen). In Utrecht is het aantal ziekmeldingen beduidend minder in vergelijking tot Groningen en Limburg. Dit blijkt uit een analyse van Acture, uitvoerder van de Ziektewet.

Motiverend
Noord-Holland en Utrecht springen er qua gezondheid beter uit springen doordat de gemiddelde leeftijd lager en het opleidingsniveau hoger is, vergeleken met Noord(-oost) en Zuid-Nederland. Daarnaast is in deze provincies voldoende beschikbare arbeid voorradig is – bij uitval en ontslag van medewerkers. Dat motiveert medewerkers om zich weer snel beter te melden en aan de slag te gaan.

Verschil man/vrouw
De analyse laat ook een verschil tussen mannen en vrouwen zien. Bij vrouwen ligt het verzuim gemiddeld 6% hoger dan bij mannen. Vrouwen zijn gemiddeld 10,3 dagen en mannen gemiddeld 9.7 dagen ziek. Zeeland en Flevoland wijken hierin opvallend af. In Zeeland is de vrouw juist 22% “gezonder” (8,9 vs. 10,8 dagen bij ziekte) maar in Flevoland juist 13% “zieker” (11,5 dagen vs. 10,0 dagen). Dat laat zich verklaren doordat vrouwen vaker ziekten met langere uitval hebben, zoals psychische klachten.

Betty van Wijngaarden

Freelance redacteur voor Gemeente.nu en zelfstandig coach voor professionals (werknemers en zzp'ers). Tevens auteur en trainer. Als "communicatiediva" pur sang heeft ze de beschikking over veel woorden en schrijft ze graag over loopbaangerelateerde onderwerpen. In coaching kan ze goed luisteren, aanmoedigen en aanzetten tot actie of een koerswijziging. Het liefst met de nodige dosis humor. (www.vanwijngaardencoaching.nl)

Reageren is niet mogelijk.