BSN over twee jaar uit machineleesbare zone paspoorten

Het Burgerservicenummer (BSN) wordt over ongeveer twee jaar met een QR-code automatisch uitleesbaar op paspoorten en identiteitskaarten, waarmee het BSN verdwijnt uit de machineleesbare zone (MRZ).

Dat schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij meldde al eerder het BSN uit de machineleesbare zone op de voorzijde van de houderpagina van paspoorten en identiteitskaarten te gaan halen. Met een QR-code wordt het automatisch uitleesbaar op de achterzijde van de houderpagina.

Knops geeft aan dat de betrokken instanties ongeveer twee jaar de tijd nodig hebben voor deze aanpassing. De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelt op dit moment het plan. De staatssecretaris verwacht uiterlijk in september meer te melden over de precieze uitvoering en de invoeringsdatum. Door de aanpassing is straks het BSN niet meer aanwezig en kopieerbaar op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.