Europees Hof: Opslag vingerafdrukken illegaal

Vingerafdrukken opslaan in een database? Dat mag niet, oordeelt het Europese Hof.

Het afnemen van vingerafdrukken voor opname in een paspoort mag wel, maar alleen in het paspoort mogen afgenomen vingerafdrukken mogen worden opgeslagen, staat in de uitspraak van het Hof.

De uitspraak volgt op de weigering door een Duitse om vingerafdrukken af te staan bij de aanvraag van een nieuw paspoort. De Duitse gemeente Bochum, waar de zaak speelde, weigerde hem om die reden een reisdocument te verlenen.

Utrecht
De zaak in Bochum staat niet op zichzelf. In Utrecht kwam een inwoner in het nieuws nadat hij weigerde vingerafdrukken af te staan. De man kwam uiteindelijk zonder identificatiebewijs uit het gemeentehuis. Hij kreeg, onder zware druk van de landelijke politiek, een ID-kaart waar geen vingerafdruk voor nodig is. Dit om zijn gewetensbezwaren tegemoet te komen.