Jaarcongres: veranderingen nodig bij stemmen

Gemeenten dringen bij het kabinet aan op het mogelijk maken van elektronisch stemmen en hulp aan verstandelijk gehandicapten bij het uitbrengen van hun stem. Op het VNG-jaarcongres werden vandaag moties van deze strekking aangenomen.

Een motie (pdf) roept op om ‘op zo kort mogelijke termijn elektronisch tellen [van stemmen, red.]te vertalen naar concreet beleid en de aankomende verkiezingen te gebruiken als proefperiode’. Dit zou mogelijk zijn door wijziging van de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centrale stemopneming.

De lokale overheden denken dat elektronisch stemmen en in ieder geval het elektronisch tellen ‘winst zou kunnen opleveren in tijd en nauwkeurigheid, de kans op fouten verkleint en hertellingen voorkomt’.

Experimenten in aantocht

De oproep van de gemeenten sluit aan op de koers van het kabinet. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte eerder al bekend dat er experimenten komen met onder meer een nieuw stembiljet dat elektronisch tellen mogelijk maakt.

Hulpmiddelen en bijstaan

Een andere motie (pdf) vraagt het mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking hulpmiddelen kunnen gebruiken bij het stemmen. Tevens wordt hierin opgeroepen toe te staan dat mensen met een verstandelijke beperking zich door iemand kunnen laten bijstaan bij het uitbrengen van hun stem.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen regende het klachten van mensen met een beperking die problemen hadden met stemmen. Ook op dit punt beweegt het kabinet al in de richting van de gemeenten. Vanaf 2019 zouden alle stembureaus toegankelijk moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Ollongren heeft daarbij ook toegezegd dat ze bekijkt of stembureauleden bijstand kunnen verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking in het stemhokje.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.