Fraudeurs opsporen via sociale media

Met behulp van sociale media als Twitter en Facebook kunnen gemeenten bijstandsfraude opsporen. De fraudeurs, van wie de verblijfplaats vaak onbekend is, ontmaskeren zichzelf regelmatig door op sociale media te vertellen over luxe vakanties en dure aankopen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad

donderdag.

Schulden innen
In zeventig

van de honderd tot nu toe onderzochte dossiers stuitten de onderzoekers

op verdachte zaken. In meer dan de helft van de gevallen is de

verdenking zelfs zo sterk dat gemeenten direct in actie kunnen komen

om het onterecht uitgekeerde bedrag terug te vorderen.

Speciale

software scant Twitter, Facebook, Hyves en LinkedIn op zoektermen,

zoals 'vakantie' en 'auto', die moeten leiden naar fraudeurs. Ook mensen

in hun directe omgeving worden gecontroleerd en dat levert bruikbare

informatie op.

Vakantie
Zo zocht een van de onderzoekers naar een beeldend kunstenaar met een schuld aan de gemeente.

De gemeente kende zijn verblijfplaats niet, totdat zijn dochter op

Twitter schreef dat ze naar haar vader in Frankrijk ging. De website van

de man leverde de gemeente de resterende informatie op. De schilderijen

in zijn Franse huis waren genoeg waard om zijn schuld aan de gemeente

af te lossen.

“Was Twitter

er maar toen ik nog politieagent was”, zegt onderzoeker Wilfred van

Roij. Hij spreekt van een geslaagde proef. 'Twitter is dynamisch en

draait om emotie. Dat levert interessante informatie op.'

De

inzet van sociale media gaat dan ook verder dan uitsluitend de opsporing

van bijstandsfraude. Ook voor schadeverzekeraars en incassobureaus zijn

sociale media een handige methode om fraudeurs te achterhalen.

1. pieter elbers op

Interessante methode die vooral toegepast kan worden in het opsporen van omvangrijke vastgoedfraude en malversaties in het bankwezen. Dat zet zoden aan de dijk.
    ook de oplichters op internet bijvoorbeeld, die makkelijk te be?nvloeden mensen willen verleiden tot gokken kan je zo opsporen.

2. Toon Vernooij op

@Peter-Paul Biermans. Informatie die iemand plaatst op het vrij toegankelijke (dus openbare) deel van het internet mag door iedereen vrijelijk worden ingezien en gebruikt. Twitter is zo goed als geheel openbaar. In theorie kan een uitkerende instantie of bestuursorgaan gegevens op Twitter dus gebruiken bij handhavingsonderzoeken. Of het in de praktijk ook veel zal opleveren is weer een ander verhaal. Vaak is de identiteit van een persoon achter een twitteraccount niet te achterhalen.

3. Belachelijk gewoon schending.. van privacy..ik vind t gewoon laag bij de grond om op deze manier mensen te pakken..die gasten hebben geen leven volgens mij …ze zetten mensen onterecht zonder geld en dat er kinderen zijn dat boeit ze niet..ik heb geen uitkering maar vind t erg voor mensen die t wel hebben en alle regels netjes naleven en die evengoed gepakt worden en niets krijgen hangende t onderzoek

4. En nu diezelfde methodes terug gebruiken naar de mensen aan de top. scannen op ongeoorloofd bijverdienen, bankrekeningen in buitenland, vastgoed, bonussen, regels aanpassen, ongeoorloofd of te hoog declaren van etentjes,reizen enz…
    Eens kijken hoeveel geld er dan verdient wordt voor de algemene belastingpot waar BV Nederland mee draaiende gehouden moet worden.

5. Mensen die hierover lopen te mekkeren hebben waarschijnlijk zelf wat te verbergen.
    Goede zaak!!!!!!!!!!!!!! Aanpakken die handel. Kunnen de harde werkers onder ons misschien toch nog netjes met pensioen na soms 50 jaar te hebben gewerkt.

6. Ik word onpasselijk van de opmerking ‘wie niets te verbergen heeft…’. NL tapt in 1 dag net zoveel telefoons als de VS in een heel jaar. In de internationale rangorde schuift NL steeds verder af, doordat de privacy structureel wordt geschonden door onze overheid. De fraudebestrijding via Twitter en Facebook zal misschien een paar miljoen opleveren aan oninbare vorderingen, maar weegt dat op tegen nog een aanslag op onze privacy?