Gemeenten Haaglanden starten Meldpunt Verdringing

De gemeenten Den Haag, Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland hebben samen met FNV het Meldpunt Verdringing ontwikkeld. Werkzoekenden, werknemers en werkgevers kunnen daar online melding maken van werkverdringing.

Met verdringing op de arbeidsmarkt wordt bijvoorbeeld bedoeld dat zittende werknemers hun baan verliezen door de inzet van werkzoekenden met subsidie. Of dat banen worden verdrongen door de inzet van mensen die zonder loon werken, terwijl zij geen redelijk perspectief hebben op betaald werk.

Belofte

Met het in het leven roepen van het Meldpunt Verdringing voldoen de gemeenten aan hun belofte die is opgenomen in het ‘Verdringingsprotocol’. Dit is een intentieverklaring die de wethouders van de vijf gemeenten in de arbeidsmarktregio Haaglanden in juni vorig jaar tekenden. In het protocol, dat samen met de FNV is opgesteld, staan afspraken ter voorkoming van verdringing en werken zonder loon.

Meldingen

Via het Meldpunt Verdringing worden de meldingen hierover geïnventariseerd en besproken. Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) vangt periodiek de signalen af en stuurt deze door naar de betreffende gemeente voor een reactie of nader onderzoek. Elke gemeente heeft intern een eigen behandelproces, waarbij de gegevens vertrouwelijk worden behandeld.

Misbruik regelingen

De gemeenten plaatsen kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. En juist daarom zijn ze extra scherp op het voorkomen van misbruik van subsidieregelingen, verklaren de vijf gemeenten. Zo mag een school die vorig jaar een conciërge heeft ontslagen, nu niet via een project een conciërge aannemen met subsidie. Het meldpunt is volgens Den Haag, Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland een volgende stap om dergelijke verdringing op de arbeidsmarkt effectief tegen te gaan.

Redactie Gemeente.nu

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.