Rotterdam beloont tips na vandalisme

De gemeente Rotterdam gaat inwoners vragen vandalisten aan te geven, bijvoorbeeld door foto’s met hun mobiele telefoon te maken en dit, mogelijk ook via social media, te melden.

Gemeenteraadslid Peter van Heemst dient binnenkort een

voorstel in om de tiogevers te belonen. “Het zou mooi zijn als wij in Rotterdam

via een beloning meer daders in de kladden kunnen grijpen”, zegt Van Heemst in

De Telegraaf. Hij kwam op dit idee in Berlijn, waar een maximale beloning van

600 euro wordt uitgereikt voor een tip die leidt tot aanhouding van

overlastplegers.

Bijna één miljoen euro. Dat bedrag is de gemeente jaarlijks kwijt aan vernielingen. Van

Heemst denkt aan een beloning van 100 euro voor tips die leiden tot

aanhoudingen van vandalisten. Een woordvoerder van het college laat weten dat

de bestuurders het voorstel serieus gaan bekijken.

3 reacties

1. Opmerking: Karakus wenst toch geen woonoverlast. In casus en werkelijkheid. In een pand zitten 6 Hongaren, deze geven overlast naar 5 huizen (het zijn eigenaren) Dit speelt al een jaar. Wel nu. Gaan ambtenaren heen en men krijgt een boete voor over- bewoning en geen vergunning. Dus denk je opgelost. Wel nee. Bij de tweede controle wonen er 4 Hongaren en de dwangsom vervalt. Eigenaar vraagt een vergunning aan voor 5 Hongaren en krijgt deze vervolgens. Dat is dom, pleeg je een jaar woonoverlast naar de buurt. Ga je belonen met een vergunning ter huisvesting van de gastarbeiders. O, ja nog een opmerking daarvoor zat er overigens een hennepkwekerij. Karakus, met deze informatie kun je volgens mij wel wat?

2. Mijn dochter van 16 is 14 dagen in Rotterdam voor vrijwilligerswerk bij het EK en CHIO. Gisteravond was ze er getuige van dat er een meisje in elkaar geslagen werd. Ze durfde niet eens te kijken, laat staan foto’s te maken. Ik ben blij dat ze niet altijd in Rotterdam woont.
    Ik pleit voor meer camera’s in de straten!

3. Vandalisme kan zich uiten in vele vernielingen. Het heeft meer te maken met de opvoeding. Daar kun je als overheid weinig mee. Doch vraagt zo, n traject voelangels in een wijk. Dit los je niet op met uniformen en camera,’s. Unformen geven preventie en camera, ’s verplaatst problemen. Het vraagt oplettende buurtbewoners met een signalerende werking. Ik heb zo al veel zaken weten op te lossen. Foto, ’s maken trekt u eens een camera tussen een groep jongeren? Probeer maar eens? Het geheim van oplossen weet ik. Succes verder wethouder. Maar u had dit al kunnen weten vanuit andere projecten. Dat komt er nu van met zoveel wethouders en verplaatsingen.