WOZ-waarden opvragen via website

Een nieuwe website van de Rijksoverheid maakt het mogelijk om WOZ-waarden op te vragen van woningen door het hele land.

De website wozwaardeloket.nl is een centrale landelijke voorziening. De WOZ-waarden worden samen met een kaart van de omgeving of een luchtfoto getoond. Ook zijn objectkenmerken zichtbaar, zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte.

Transparantie
Doel van de website is meer transparantie bieden over de onderlinge verschillen tussen WOZ-waarden van woningen. Daardoor kan een ontvanger van een WOZ-waarde beter beoordelen of zijn of haar WOZ-waarde correct is.

Bij de start in oktober zijn alleen de WOZ-waarden zichtbaar van gemeenten die op dat moment zijn aangesloten op LV WOZ. Gemeenten die nog niet aangesloten zijn, zorgen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt. De waarde van bedrijfsruimtes blijft vooralsnog vertrouwelijk.

Wet WOZ
De Wet WOZ legt geen beperking op aan het doel waarvoor de WOZ-waarde wordt gebruikt. Dat betekent dat iedereen de WOZ-waarde van elke woning in Nederland mag opvragen. Het is echter niet toegestaan (en ook niet mogelijk) om massaal, geautomatiseerd WOZ-waardes aan de website te onttrekken.

1 reactie

1. P.J. Westerhof op

10!
    Genoeg terechte kritiek op overheids-dienstverlening en ICT. Maar WOZ-waardeloket doet gewoon wat het móet doen : snel, duidelijk, terzake.

Zo kan het dus óók met belastinggeld. Petje af!