WOZ-waarden opvragen via website

Een nieuwe website van de rijksoverheid maakt het mogelijk om WOZ-waarden op te vragen van woningen door het hele land.

De website wozwaardeloket.nl is een centrale landelijke voorziening. De WOZ-waarden worden samen met een kaart van de omgeving of een luchtfoto getoond. Ook zijn objectkenmerken zichtbaar, zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte.

Transparantie

Doel van de website is meer transparantie bieden over de onderlinge verschillen tussen WOZ-waarden van woningen. Daardoor kan een ontvanger van een WOZ-waarde beter beoordelen of zijn of haar WOZ-waarde correct is.

Gratis Whitepaper | Voorkomen van WOZ-bezwaren

Geef belanghebbenden een rol in de totstandkoming van de WOZ-waarde. Burgers kennen hun eigen object het best, en de kosten voor bezwaar en beroep nemen toe. Lees meer

Bij de start in oktober van 2016 zijn alleen de WOZ-waarden zichtbaar van gemeenten die op dat moment zijn aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ. Gemeenten die nog niet aangesloten zijn, zorgen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt. De waarde van bedrijfsruimtes blijft vooralsnog vertrouwelijk.

Wet WOZ

De Wet WOZ legt geen beperking op aan het doel waarvoor de WOZ-waarde wordt gebruikt. Dat betekent dat iedereen de WOZ-waarde van elke woning in Nederland mag opvragen. Het is echter niet toegestaan (en ook niet mogelijk) om massaal, geautomatiseerd WOZ-waardes aan de website te onttrekken.

Redactie Gemeente.nu

1 reactie

1. P.J. Westerhof op

10!
    Genoeg terechte kritiek op overheids-dienstverlening en ICT. Maar WOZ-waardeloket doet gewoon wat het móet doen : snel, duidelijk, terzake.

Zo kan het dus óók met belastinggeld. Petje af!

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.