Deelnemers gezocht voor toegankelijkere Wob-informatie

Gemeenten die willen meedoen aan een project om Wob-documenten gebruiksvriendelijk te publiceren, kunnen zich hiervoor aanmelden. Er worden tien deelnemers gezocht.

De oproep is deze week gepubliceerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het gaat om het project Open Wob, dat deel uitmaakt van bredere inspanningen om overheidsinformatie digitaal te ontsluiten. Doel van het project is dat ‘besluiten en bijlagen op een gestandaardiseerde wijze online worden geplaatst, zodat de informatie vindbaar, vergelijkbaar, doorzoekbaar en herbruikbaar is als open data’.

Herhaalverzoeken voorkomen

Iedere burger kan informatie bij de overheid opvragen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). ‘Informatie die op basis van deze verzoeken openbaar wordt gemaakt is echter niet altijd online terug te vinden. Terwijl het online publiceren van Wob-documenten bijdraagt aan transparantie en mogelijke herhaalverzoeken kan voorkomen,’ schrijft de VNG.

Een aantal overheden publiceert wel al Wob-documenten, maar dat gebeurt niet altijd even gebruiksvriendelijk. Zo laat de doorzoekbaarheid te wensen over. Bovendien verschillen de publicatievormen per website. De gemeente Utrecht presenteert de Wob-documenten al via OpenWob.

Aanmelden en informatie inwinnen kan bij projectleider Tom Kunzler van Open State Foundation of Eveline Stapel-van Dijck van de provincie Noord-Holland.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.