Gemeenten moeten dit jaar security onderzoeken

Alle gemeenten moeten alsnog dit jaar een volledig diepgaand onderzoek naar de beveiliging van hun ict-systemen afronden. Dat heeft de Tweede Kamer bepaald. Het gaat vooral om de veiligheid van DigiD.

De Tweede Kamer nam donderdagavond laat een motie aan van de Tweede Kamer-leden Gesthuizen (SP) en El Fassed (GroenLinks) waarin Spies werd opgeroepen nog dit jaar de onderzoeken naar de beveiliging van ict-systemen bij gemeenten af te ronden. Spies vindt dat dat niet eerder kan worden afgerond dan eind 2013 vanwege een tekort aan capaciteit in de markt. De Tweede Kamer was dat niet met haar eens.

KING is inmiddels met negen gemeenten een pilot gestart om uit te vinden hoe de onderzoeken bij alle gemeenten moeten worden opgezet. Hoe er voor alle gemeenten een standaard audit kan worden opgezet.

1 reactie

1. Dus:
    1. de gemeentes moe(s)ten gebruik maken van een zeer beperkt aantal gecertificeerde certificaatverstrekkers voor de aanschaf van certificaten benodigd bij de aansluiting op (verplichte) diensten
    2. een van de certificaatverstrekkers had de boel niet op orde
    3. de landelijke overheid die zo graag met allerlei verplichtingen strooit houdt onvoldoende (geen?) toezicht
    4. gemeentes moeten nu een audit traject in van de landelijke overheid?

Als op dezelfde manier toezicht wordt gehouden….

O ja, steekwoord: DigiNotar