Ict-kosten per gemeenteambtenaar stijgen

De gemeentelijke kosten voor ICT daalden in 2014 met ongeveer drie procent. Gemiddeld kost het de burger 72 euro per jaar.

Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2015 van M&I/Partners uitgevoerd bij 24 gemeenten.

Een paar opvallende bevindingen uit het onderzoek:

• Gemeenten met minder dan honderdduizend inwoners realiseren minder ict-kosten per inwoner dan de grote honderdduizend plus  gemeenten: 67 euro tegenover 73 euro.
  • de lichte daling van ict-kosten per inwoner vooral wordt veroorzaakt door een daling van de personeelskosten en dan vooral doordat er minder externen worden ingehuurd.
  • De kosten van ICT per gemeenteambtenaar stijgen, dat komt doordat het aantal ambtenaren rap afneemt en dus de kosten per ambtenaar toenemen.
  • In verhouding gaan de meeste ict-kosten van de primaire processen naar de processen Burgerzaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • De effectiviteit is onvoldoende bij met name de ondersteunende beheerprocessen zoals leveranciersmanagement, contractmanagement en servicelevelmanagement.
  • Gemeenten zijn vooral goed in ‘ICT-beveiliging’ en ‘hulp voor eindgebruikers’.

Uit het onderzoek blijkt niet in hoeverre ict bijdraagt aan de effectiviteit van de uitvoering van gemeentelijke processen.