Ondersteuning lokale overheden voor snel internet

Het kabinet stelt als doel dat álle Nederlanders in 2023 over snel, vast breedbandinternet beschikken. Gemeenten en provincies kunnen voor dit doel extra ondersteuning krijgen en het wordt eenvoudiger voor lokale overheden om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen.

Alle Nederlanders moeten van het kabinet in 2023 over snel vast breedbandinternet van minimaal 100 megabit per seconde beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding hebben, van 1 gigabit per seconde. Deze en andere uitgangspunten staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit.

Buitengebieden

Om dat doel te bereiken gaat het ministerie van Economische Zaken extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies. ‘Daar waar private investeringen moeilijk tot stand komen om dit te realiseren en actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden’. Onder meer door kennisuitwisseling over leges en graafdieptes.

Steunregeling

Door een koepelregeling wordt het eenvoudiger voor lokale overheden om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Gemeenten hoeven dan niet eerst een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.