Stijgend aantal zelfstandigen vraagt bijstand aan

Bij gemeenten is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandig ondernemers in het tweede kwartaal met drie procent gestegen. Terwijl het eerste kwartaal juist fors herstel voor het MKB liet zien.

Dit meldt het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) op basis van haar IMK-index. Deze index is maatgevend voor MKB’ers en zzp’ers die in zwaar weer verkeren. Het is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandsverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet of uitkering bij gemeenten in Nederland. In de praktijk is de index een goede voorspeller van faillissementsrapportages een half jaar later.

Schakelen

De stagnatie komt niet onverwachts en is volgens het IMK niet langer te wijten aan de economische crisis, maar aan de structurele veranderingen in vele markten. Veel ondernemers onderschatten de snelheid en de impact op hun onderneming en schakelen te laat.

Redactie Gemeente.nu

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.