Praktijkdag ‘Digitale toegankelijkheid overheid’ | Programma

De juiste stappen naar digitale toegankelijkheid

Donderdag 13 december 2018, Jaarbeurs Utrecht

Home | Programma | Informatie | Inschrijven

09.00u

Registratie en ontvangst met koffie en thee

09.30u

Opening door de dagvoorzitter

09.45u

Digitale inclusie – Agenda Digitale Overheid

• Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op een begrijpelijke en veilige manier met de overheid kan communiceren?
  • Innovaties in technieken en nieuwe manieren van werken
  • Voorstel samenhangende aanpak voor digitale inclusie

10.10u

Succesfactoren digitale toegankelijkheid
Eric Velleman | Wetenschappelijk directeur en toegankelijkheidsexpert, Stichting Accessibility

Aan welke knoppen moet je bij voorkeur draaien om toegankelijkheid tot een succes te maken? Resultaten van recent onderzoek naar 38 organisatiefactoren die van invloed zijn op de digitale toegankelijkheid van gemeenten.

10.40u

Digitale toegankelijkheid een kwestie van organisatie
Iacobien Riezebosch | Expert digitale toegankelijkheid en mede-eigenaar Firm Ground

11.00u

11.10u

Netwerkpauze

11.40u

Technologische ontwikkelingen op gebied van digitale toegankelijkheid: een kijkje in de toekomst

12.00u

Conversational platforms

Platforms die chat- en stemgestuurde dienstverlening mogelijk maken zijn in opkomst. Hoe werkt het in de praktijk en hoe stelt deze vorm van klantinteractie organisaties in staat om service te verhogen ook voor mensen met een beperking?

12.20u

Powerpitches

12.30u

13.30u

Eerste ronde workshops

1.1 Toegankelijke PDF's
Han Zuidweg | Coördinerend Adviseur, Bureau Forum Standaardisatie

Websites van overheidsorganisaties moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking. Sinds 1 juli van dit jaar is dit wettelijk verplicht. De overheid publiceert veel documenten op websites, het overgrote deel in PDF formaat. Welke regels gelden hiervoor? Hoe maak je een PDF toegankelijk?  In de praktijk blijkt dit geen makkelijke opgave.  Ervaring is schaars en er is nog weinig  productondersteuning. In deze workshop kijken we naar een aantal oplossingen en alternatieven. We bespreken ook hoe overheidsorganisaties in binnen- en buitenland het aanpakken en hoe gemeenten hiermee omgaan.

1.2 Beeldtaal verduidelijkt brieven

1.3 Ontwerpen voor doven
Marie van Driessche | Visueel en interactief ontwerper

1.4 Toegankelijk maken van videoplayers

14.20u

Doorloop naar tweede ronde

14.30u

Tweede ronde workshops

2.1 Structureer je content met een taxonomie
Daphne ShinnContentarchitect

Een goede taxonomie kan de vindbaarheid en duidelijkheid van je content verbeteren. Als fundament voor bijvoorbeeld gerelateerde content, faceted search en personalisatie op online kanalen, én als basis voor consistente communicatie. Tijdens deze workshop leer je waar je een taxonomie voor kunt gebruiken en hoe je er een ontwikkelt. Met een beetje theorie, veel voorbeelden en een leuke oefening!

2.2 Testen op toegankelijkheid

2.3 Digitale identiteit en eID-middelen

2.4 VIND video

15.20u

Netwerkpauze

15.50u

Derde ronde workshops

16.50u

Netwerkborrel

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.