Jaarcongres Tijdschrift voor de Politie | Programma

10 november 2017, Hoofdbureau Politie Den Haag

Home | Programma | Sprekers | Informatie | Inschrijven

09.00u

Registratie en ontvangst met koffie en thee

09.30u

Opening en inleiding door de dagvoorzitter
Greetje Bos - Officier van Justitie

09.50u

Woord van Welkom
Paul van Musscher, Politiechef Eenheid Den Haag

10.00u

Niet werken vóór maar mét burgers en bedrijven

Hans Schönfeld - Persoonlijk Strategisch Adviseur van de Korpschef en Portefeuillehouder Innovatie

• Profiel van de nieuwe politie
  • Alle plannen, broedplaatsen en innovatieve projecten op een rij
  • Experimenterend leren

10.30u

Netwerkpauze

10.50u

Do it yourself policing - een overzicht van stand van zaken, toekomst en internationale ontwikkelingen van participerende vormen van policing

Arnout de Vries - Senior innovator, TNO

Na deze lezing kunnen er vragen worden gesteld vanuit de zaal.

11.20u

Terrorisme en actieve inzet van burgers en private partijen

Pieter van Huis - Medewerker, Bellingcat

Na deze lezing is er gelegenheid om vragen te stellen vanuit de zaal.

12.00u

Doorloop naar workshops

12.10u

Van driehoek naar vierhoek - Leren participeren
Workshopronde 1 - Maak uw keuze uit een van deze sessies

Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan deelnemers in kleinere setting met elkaar in gesprek over:

• Hoe zorgen we voor maximaal profijt van een actieve samenwerking met burgers en bedrijven en zo min mogelijk ‘last’ en risico’s?
  • Wat moet er veranderen en verbeteren in termen van juridische kaders, capaciteit in uitvoering en cultuur?

1.1 Samenwerking tussen politie en bedrijfsleven in geval van een digitale dreiging / afpersing
Rob van Bree, Hoofd regionale recherche Noord-Holland, Politie

• Hoe kan samenwerking er in de praktijk uit zien?
  • Wat betekent dit voor gegevensuitwisseling en communicatie?
  • Samen werken of samenwerken?

NB Deze workshop is alleen toegankelijk voor mensen werkzaam bij Politie of Openbaar Ministerie

1.2 Misdaadbestrijding door burgers
Wendy Schreurs - Promovenda Burgerparticipatie in het Politiedomein, Universiteit Twente

Inzicht in motieven en voorkomen van eigenrichting

• Wat motiveert burgers om zelf in actie te komen en zelfs over te gaan tot geweld of het overschrijden van de wet?
  • Hoe bewaak je de grens tussen participatie en eigenrichting?
  • Hoe begeleid je / werk je als politie en gemeente samen met burgers?

1.3 Samen zoeken naar vermiste personen, hoe doe je dat goed?
Irma Schijf - Mede-Auteur Handboek Vermiste Personen, Programma Manager Social Media, Politie

Achterblijvers of betrokken burgers ondernemen zoekacties naar vermiste personen. Soms gaat het om relatief kleine acties en in andere gevallen is er sprake van zoeken op grotere schaal en soms ook door derden in georganiseerd verband. De politie staat positief tegenover de participatie van de burger. Soms worden burgers zelfs al door de politie gevraagd om mee te zoeken. Maar…:

• Hoe zorg je dat deze samenwerking vlekkeloos verloopt?
  • Welke informatie kan en mag je extra delen?
  • Wanneer kun je samen zoeken en wanneer niet?
  • Wie leidt de zoekactie?
  • Wat als er een schokkende vondst wordt gedaan?

13.00u

13.45u

Van driehoek naar vierhoek - Leren participeren
Workshopronde 2 - Maak uw keuze uit een van de sessies

2.1 Sociale media en opsporing
Ron de Milde - Directeur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening, Politie

De politie heeft de samenleving nodig om misdrijven op te lossen. De rol van social media daarin is cruciaal en onmisbaar. Digitale ontwikkelingen gaan echter razendsnel. Blijven zitten in het warme bad van vandaag betekent dat je de koude douche van morgen krijgt.

Ron de Milde neemt u mee in de mogelijkheden die social media biedt om burgers een actieve rol in politiewerk te geven. Wat is ervoor nodig om hiervan optimaal gebruik te maken, wat zijn randvoorwaarden en waar moeten we vandaag mee aan de slag om die koude douche te voorkomen?

2.2 NNB

2.3 NNB

14.35u

Netwerkpauze

15.00u

Participerende gemeenten

‘Crimineel gespuis kan het Veluwse dorp Kootwijkerbroek maar beter links laten liggen. Een 50 man sterke burgerwacht jaagt met honden en helikopters op inbrekers’

‘Vijf jongens uit Apeldoorn plaatsen sinds kort filmpjes op YouTube waarin ze pedofielen ontmaskeren’

Interview door de dagvoorzitter over onder meer de vraag hoe maximaal te profiteren van een actieve samenwerking met burgers en bedrijven en zo min mogelijk ‘last’ en risico’s?

• Asje van Dijk - Burgemeester van Barneveld

15.30u

Informatie delen met en controle op 'amateur speurhonden'

Oebele Brouwer - Officier van Justitie, Landelijk Parket Rotterdam

• Mogelijkheden en risico’s van burgers in opsporing en handhaving in relatie tot privacy, informatiedelen etc?
  • Is het stelsel van strafvordering voldoende ingesteld op de nieuwe, steeds groter wordende rol van burgers en private organisaties in de opsporing van strafbare feiten?
  • Waar stopt de burgerplicht en begint eigenrichting?

16.00u

Cruciale inzichten en conclusie

Bob Hoogenboom - Hoogleraar forensic business studies Nyenrode en bijzonder hoogleraar politiestudies en veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit

• Welke inzichten zijn opgedaan?
  • Wat zijn de laatste brandende vragen?
  • En wat valt op, als we de dag overzien?

16.30u

Uitreiking Piet van Reenen Prijs (beste artikel Tijdschrift voor de Politie)

16.45u

Netwerkborrel