Massaontslag door offreren onder kostprijs

Viva Zorggroep gaat collectief ontslag aanvragen voor alle 650 thuishulpen A. Wethouder Odd Wagner van de gemeente Heemskerk heeft dit gemeld aan de gemeenteraad.

Het personeel is actief in Zuid- en Midden-Kennemerland. Wagner citeerde uit een brief van de Viva Zorggroep, geschreven door Ron Dekker, clustermanager Huishoudelijke Zorg. Het gaat om een vooraankondiging. De ondernemingsraad moet er nog over adviseren.

De medewerkers van het cluster Huishoudelijke hulp zouden volgende week worden geïnformeerd. Het gaat om huishoudelijke hulp met begeleiding aan complexere cliënten, bijvoorbeeld voor mensen met psychische aandoeningen of verslavingsproblematiek

Onder druk
De zorgorganisatie wilde de hulp in de huishouding twintig procent korten op het salaris om te voorkomen dat het bedrijf zou omvallen. Personeel is op bijeenkomsten onder druk gezet om te tekenen, zei vakbondbestuurder Wim van der Hoorn van de FNV AbvaKabo eerder in de krant. Mensen zouden anders hun baan en hun klanten kwijtraken.

“Asociaal”, vindt Van der Hoorn. De medewerkers vallen onder CAO voor de thuiszorg, dus moeten gewoon hun salaris krijgen. Tijdens een zitting van de commissie samenleving van de gemeente Haarlem zal Van der Hoorn donderdag trachten escalatie te voorkomen. “De gemeente Haarlem en de Viva zorggroep moeten samen tot een oplossing komen. Deze situatie is onhoudbaar en de medewerkers zijn er de dupe van. Daar heb ik geen goed woord voor over.”

Water aan de lippen
Viva Zorggroep staat het water aan de lippen, omdat de organisatie om het werk te krijgen voor twee miljoen onder de kostprijs heeft geoffreerd. Ook hangt de Viva nog een boete van vier miljoen boven het hoofd van de Mededingingsautoriteit, aldus het Haarlems Dagblad.

Wethouder Wagner en de raadsleden hebben geschokt gereageerd op de brief. De wethouder wil, samen met andere aanbieders van thuishulp, alles in het werk stellen dat de cliënten niet tussen wal en schip vallen. Voor het personeel kan hij echter niets doen.

1. Hier heb ik echt geen goed woord voor over…
    Al die mensen die hun inkomen kwijt zijn en voornamelijk, al die mensen die het juist zo hard nodig hebben worden in de steek gelaten.
    Vind dit zo unfair.. crimineel gewoon..

2. Het is inderdaad in en in triest voor deze medewerkers!

Verkeerde bedrijfsvoering van de directie van deze thuiszorgorganisatie komt de medewerkers nu duur te staan. De gemeenten kunnen geen kant op. Het enige wat nu kan is een uiterste inspanning om deze, hardwerkende en betrokken, medewerkers te behouden voor de zorg. En de gemeenten doen er alles aan om de mensen die de zorg zo hard nodig hebben niet tussen wal en schip terecht te laten komen.
    Maar triest blijft het!

3. Ik ben benieuwd wat wethouder Wagner zou gaan doen wanneer alle medewerkers en-masse zouden zeggen: “wij werken niet (meer) voor een fooi”. Ik denk dat hij de medewerkers niet kan missen. Ook zij hebben recht op een behoorlijke, gepaste beloning!
    Deze gang van zaken is een grof schandaal!

4. Mieke Janssen op

Wat ik pas echt erg vind is dat andere huishoudelijke thuiszorg leveranciers door heel Nederland zich bij hun offerte richten naar de landelijke gemiddelde normprijs voor Huishoudelijke hulp met begeleiding. Om succes te boeken bij de aanbesteding willen bedrijven dan niet boven de landelijk gemiddelde norm offreren, ook al zou dat soms wel verstandiger zijn.Door deze werkwijze zakt de gemiddelde landelijke normprijs relatief steeds meer en als de aanbesteding is gewonnen gaan de werknemers waarschijnlijk het verschil betalen.