Inzet pgb verschilt sterk per regio

Er zijn duidelijke regionale verschillen bij de inzet door gemeenten van het persoonsgebonden budget (pgb). In de provincies Groningen en Limburg maken inwoners relatief veel gebruik van het pgb, in Noord-Holland het minste.

Dit blijkt uit analyse van de meest recente pgb-verbruikscijfers van het CBS door thuiszorgorganisatie ZusterJansen. De vier gemeenten waar het budget het vaakst wordt ingezet liggen in Groningen, terwijl de vier gemeenten met het laagste pgb-verbruik allemaal in Noord-Holland liggen. Dit geldt ook voor jeugdhulp. Deze ondersteuning is in 2017 het meest gebruikt in de provincie Groningen en het minste in Noord-Holland.

Oldambt

In Oldambt wordt het pgb het vaakst ingezet, door 2,71 procent van de inwoners. Daarna volgen de gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam, met meer dan 2 procent. In Blaricum maakte in 2017 slechts 0,25 procent van de inwoners gebruik van pgb-voorzieningen. Ook in Laren (0,35 procent), Diemen (0,36 procent) en Volendam-Edam (0,42 procent) was het gebruik relatief laag. In de analyse van ZusterJansen zijn alle cijfers per gemeente en per zorgtype te zien.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.