Van Rijn: herbeoordeling pgb’s voor 1 oktober

Gemeenten hebben nog een krappe anderhalve maand voor de herbeoordeling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dat staat in de brief die Staatssecretaris Van Rijn ze heeft gestuurd.

Op 1 januari 2016 lopen de huidige zorgafspraken voor de meeste pgb’s af. Circa 125.000 mensen dienen nieuwe afspraken te maken. Staatssecretaris Van Rijn heeft de gemeenten nu opgedragen om voor 1 oktober opnieuw de situatie van die mensen beoordelen. Dit om chaos te voorkomen.

De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarschuwde vorige maand juist dat de herindicatie-operatie een forse klus is voor de lokale overheden. Ze hebben te weinig ambtenaren om alle gesprekken en onderzoeken te doen. Probleem daarbij is dat nu alle pgb-rechten op hetzelfde moment aflopen.

Verschillende politieke partijen willen dat de huidige pgb’s stilzwijgend worden verlengd om chaos te voorkomen.