Dronten wijst voor belastingblunder naar accountant PwC

De belastingblunder van 2 miljoen euro van de gemeente Dronten is geen toevallig fout en had moeten worden opgemerkt door de accountant.

De gemeente vindt dat de accountant had moeten opmerken dat er sinds 2011 geen premie werd afgedragen voor het personeel voor de WIA en de WAO. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Volgens accountant PWC heeft de gemeente nooit opdracht gegeven voor die specifieke controle van de salarisadministratie.

Dronten moet door de fout bijna 2 miljoen afdrachten aan de Belastingdienst en ook nog 55.000 euro aan rente betalen voor de jaren 2011 tot en met 2013. Ook wordt er nog een boete opgelegd. De hoogte daarvan is nog niet bekend.

Behalve dat de gemeente vindt dat de accountant dit had moeten opmerken is ook nog onduidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren. In het salarissysteem blijkt het percentage voor de premie is aangepast van 5,10% naar 0 procent, waardoor de premie dus niet is afgedragen. Volgens Raet, het bedrijf dat het computerprogramma levert aan Dronten, is er niet sprake van een systeemfout, maar een menselijke. Er moet volgens de leverancier iemand zijn geweest die de instellingen hiervoor handmatig heeft gewijzigd. De medewerkers die indertijd bij de gemeente hiervoor verantwoordelijk hadden kunnen zijn, zijn inmiddels niet meer in Dronten werkzaam.

1 reactie

1. H Donkers op

Natuurlijk had de accountant dat kunnen of moeten opmerken maar het is wel erg goedkoop om je daarachter te verschuilen. De gemeente moet gewoon de administtratie adequaat voeren en daar horen ook belastingen en premies bij. Als de gemeente dat niet doet moet je ruiterlijk erkennen dat je een fout hebt gemaakt. Kan gebeuren en heel vervelend maar het is een regelrecht zwaktebod om de accountant de schuld te geven. De accountant heeft het niet opgemerkt maar de fout is echt door de gemeente zelf gemaakt.