Onderzoek begonnen tegen topman sociale werkvoorziening

Elf gemeenten, aandeelhouders van sociale werkvoorziening Licom in Zuid-Limburg, bezien momenteel of een gerechtelijk onderzoek tegen de topman van het bedrijf nodig is.

Wanbeheer. Mismanagement. Zelfs fraude wordt niet uitgesloten. Na hun eigen onderzoek besluiten de gemeenten of ze de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om een juridisch onderzoek gaan vragen.

Het bedrijf dreigt failliet te gaan. De elf gemeenten moesten uitstel van betaling aanvragen. Momenteel wordt gekeken of bepaalde onderdelen zelfstandig kunnen worden voor de verkoop. Ex-directeur Harry Schrijnemakers zou hier een dubieuze rol in hebben gespeeld.

Ondernemingskamer

“Het voordeel van onderzoek door de Ondernemingskamer is dat deze mensen onder ede kan horen en stukken kan opvragen”, zegt wethouder Pierre Verbraak van de gemeente Landgraaf in De Telegraaf. “Ook die stukken die bijvoorbeeld de Rabobank ons niet wil geven.”

In Landgraaf en Brunssum wilden steeds meer raadsleden aangifte doen van fraude, waarvan zij afzagen omdat Schrijnmakers juridisch binnen het kader van de wet is gebleven. De sale en lease back-constructies die hij heeft toegepast met het vastgoed van het bedrijf zijn niet verboden.