BOA Masterclass

BOA Masterclass - Bodycams

Dinsdag 3 december 2019, Van der Valk Hotel Utrecht

Home | Programma | Informatie | Inschrijven

Steeds meer BOA’s krijgen een bodycam van hun werkgever. Deze kleine draagbare camera’s worden ingezet voor verschillende doelen. Het voorkomen van agressie en geweld tegen BOA’s zelf is een belangrijk doel, maar ook het maken van opnames die je later kunt gebruiken voor opsporing of klachtafhandeling is vaak een belangrijk doel. Daarnaast zien we steeds dat bodycams met de mogelijkheid tot live streaming zodat anderen kunnen meekijken tijdens een incident, bijvoorbeeld een gemeentelijke cameratoezichtcentrale of het operationeel centrum van de politie. Beelden worden ook gebruikt voor coaching, opleiding en training.

De bodycam lijkt van buiten een eenvoudig apparaat, maar iedereen die zich erin verdiept komt er al snel achter dat er allerlei haken en ogen aan vast zitten. Deze masterclass behandelt de belangrijkste onderwerpen zodat u na afloop weet of bodycams wellicht ook iets voor u en uw organisatie zijn en waar u allemaal rekening mee moet houden als u kiest voor invoering. Ook als u al wel met bodycams werkt heeft u veel aan deze masterclass: u hoort de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk en kunt kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s van andere organisaties.

Waar gaat de masterclass over?
Dit zijn de onderwerpen die worden behandeld:

• Evaluaties
    • Wat leren we van de (wetenschappelijke) evaluaties die tot nu toe zijn uitgevoerd?
    • Werken bodycams de-escalerend en zo ja, op wie?
    • Is live meekijken een nuttige toevoeging?
    • Worden beelden gebruikt voor opsporing en klachtafhandeling en wat levert dat op
  • Organisatorisch
    • Wat is er nodig ‘achter de schermen’ om bodycams tot een succes te maken?
    • Welke spelregels zijn doorslaggevend en welke keuzes kan een organisatie daar zelf in maken om de kans op succes zo groot mogelijk te maken?
  • Techniek
    • Welke typen bodycams zijn er en hoe werken ze?
    • Hoe zit het met de software en de opslag van beelden?
  • Juridisch
    • Welke grondslagen zijn er voor bodycams?
    • Hoe zit het met de AVG, verwerking van persoonsgegevens en politiegegevens?
    • Mag je beelden gebruiken voor bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving en/of voor intern disciplinair onderzoek naar de eigen werknemers?

Deze masterclass is natuurlijk heel interessant voor BOA’s zelf, maar ook voor hun werkgevers en voor de ondersteuners binnen hun organisatie, zoals ICT of Juridische Zaken. Er is veel ruimte voor vragen en discussie; met de docent, maar ook met uw collega’s.

Uw docent

Zelfstandig onderzoeker en adviseur met twintig jaar ervaring op het gebied van cameratoezicht en bodycams bij gemeenten, politie en OV-bedrijven.

Logo VIND Handhaving

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.