Gemeentelijke lastenstijging beperkt tot 0,7 procent

De gemeentelijke lasten voor inwoners stijgen dit jaar met gemiddeld 0,7 procent. Dat blijkt vandaag uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden, staat bekend als een degelijke rekenmeester voor de lokale lasten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geniet ook een dergelijke reputatie, maar kwam onlangs met een sterk afwijkend cijfer. Volgens dat instituut verwachten gemeenten dit jaar 2,5 procent meer aan heffingen te innen.

Meer huishoudens

Het verschil is verklaarbaar, legt Corine Hoeben van COELO uit. ‘Het CBS kijkt puur naar de opbrengstontwikkeling: wat doet het tarief, en wat doet de grondslag. Wij kijken naar de tariefontwikkeling, dus wat mensen echt betalen.’ Waartoe leiden die verschillen vervolgens: ‘Als je bijvoorbeeld meer huishoudens krijgt in een gemeente, stijgt de totale opbrengst harder dan het tarief.’ Die demografische ontwikkeling is volgens Hoeben de belangrijkste verklaring voor het verschil tussen de genoemde percentages.

Precariobelasting aan kop

De grote stijger onder de gemeentebelastingen blijft de precarioheffing op ondergrondse leidingen, zo blijkt uit de Atlas. Deze is weliswaar afgeschaft door het vorige kabinet, maar er geldt nog jaren een overgangsregeling. Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld 33 procent meer dan vorig jaar. De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen, de belangrijkste bron van inkomsten voor gemeenten, stijgt gemiddeld 1,5 procent en blijft daarmee nipt onder de inflatie van 1,6 procent.

Vervuiler betaalt

De afvalstoffenheffing blijft met een lichte stijging van 0,1 procent redelijk stabiel. Steeds meer gemeenten voeren daarbij een systeem in waarbij huishoudens meer betalen naarmate ze meer afval produceren. ‘Van alle huishoudens valt nu 30 procent onder dit systeem. In 2000 was dit nog geen 10 procent,’ aldus COELO. Opvallend: in deze gemeenten zijn huishoudens gemiddeld 15 procent goedkoper uit voor de afvalstoffenheffing.

Toeristen en honden

De toeristenbelasting zet haar opmars verder door bij gemeenten. ‘Vijf (delen van) gemeenten voeren een toeristenbelasting in, zodat nu 81 procent van de gemeenten deze belasting heft. Het gemiddelde tarief stijgt met 8,7 procent tot 1,98 euro per overnachting.’ De hondenbelasting verliest aan populariteit, maar wordt nog altijd door 63 procent van de gemeenten geheven. Tot slot goed nieuws voor wie wil (ver)bouwen: de leges daarvoor zijn rond de 2 procent gedaald.

Met de lokale lasten calculator van COELO kunnen inwoners per gemeente bekijken wat ze aan lokale heffingen kwijt zijn.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl

Reageren is niet mogelijk.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.