‘Ontslaan van ambtenaren is goed voor de economie’

Een opmerkelijke uitspraak van minister Jan Kees de Jager.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager was  De Jager in Nunspeet op verkiezingstournee en ging daar in gesprek met werkgevers van het

VNO-NCW Noord-Veluwe.

Naast de gebruikelijke vriendelijkheden was De Jager zeer resoluut over de ambtenaren. Daar zijn er ook volgens deze minister te veel van. Een populair onderwerp onder politici natuurlijk. De Jager koppelde er voor de werkgevers meteen een voordeel aan.

“Ontslaan

van ambtenaren is goed voor de economie” zei De Jager. “Het is een

bezuiniging voor de overheid, maar tegelijk komen er weer goed opgeleide

en waardevolle arbeidskrachten beschikbaar op de markt”.

Een bijzondere uitspraak.

14 reacties

1. Typische rechtse populistische VVD reactie. Wat doel bereikt hij als de (oudere) ambtenaar niet slaagt in het bedrijfsleven en hij wordt ontslagen en in de sociale dienstbak (overheidsgeld) terecht komt?

2. Wat een opmerkelijke uitspraak! E?n die doet vermoeden dat de minister denkt dat er nog altijd ambtenaren zijn die niet volledig productief zijn voor de uren die zij werken. Wat haaks staat op zijn veronderstelling dat het w?l gaat om waardevolle arbeidskrachten. Ik zie hierin een tegenstelling die mijns inziens niet te rijmen valt. En overigens niet strookt met de werkelijkheid want hoewel er ongetwijfeld kaf tussen het koren zit, werken ambtenaren wel degelijk hard en de tijd dat ambtenaren hele dagen uit het raam zitten te staren is echt wel voltooid verleden tijd! Zolang de minister niet roept welke taken geschrapt kunnen worden waardoor er daadwerkelijk tijd vrijkomt en dus het ambtenarenapparaat kan inkrimpen, is het populistich roepen.

3. Koos de Beer op

Preken voor eigen parochie gaat deze christendemocraat goed af al herkent hij de innerlijke tegenstrijdigheid van zijn opmerking niet. Goed gezien @claudia!
    Dat ambtenaren in het bedrijfsleven prima terecht kunnen klopt in theorie prima, maar de onderbuik gevoelens overheersen. De good old boys knorrepotten hebben nu eenmaal een pispaal nodig en dat zijn de ambtenaren. In de praktijk trekken ze zich toch nergens van aan. In Nederland zijn wel veel regeltjes maar 90% wordt in de praktijk toch niet nageleefd. En wie daar het slimst mee omgaat wordt schatrijk (en soms paranoia). Het zou De Jager sieren wanneer hij de belastingwetgeving maar eens simpeler maakt. Schaf eerst maar eens het fiscale stelsel van de leasebak af. Scheelt je enorm veel gedoe en de files zullen verdwijnen waar je bij staat. De enkele file die nog overblijft, wordt veroorzaakt door omgevallen vrachtauto’s. Gelukkig worden die niet bestuurd door ambtenaren.

4. Gezien het artikel over het behouden van kennis bij gemeenten, is dit een rare uitspraak van de minister. Het behouden van ambtenaren met kennis is in het belang van enerzijds de uitvoering van beleid en anderIjds het mogelijk maken van ontwikkelingen. Of we moeten massaal kiezen voor het afschaffen van wetten en regelgeving. Maar die bestaan bij de gratie van iedereen. Immers als een naaste buur zijn huis wilt verbouwen en jij bent bang voor schade aan je huis, dan wil je een kader. We houden dus zelf de regels in stand.

5. Goed opgeleide en waardevolle arbeidskrachten…. Grapje van de minister zeker? Hij kan ze nog niet aan de straatstenen kwijt. Er zijn maar twee werkgevers die ambtenaren aannemen: de overheid en de sociale werkplaats!

6. sorry de Jager is geen VVD-er. Doet niets af aan mijn stelling dat overheidspersoneel (algemeen belang dienen) heel anders in elkaar zit dan marktpersoneel (alleen effici?ncybelang). Waar haalt de Jager (CDA-er) zijn hoofdgeld vandaan? juist via de belastingbetaler. Zijn ondoordachte uitspraak “”ambtenaren ontslaan is goed voor de economie “” klopt niet sterker nog hij zal wel merken als hij wordt afgestraft op de Prov. verkiezeningen (waar veel ambtenaren niet op rechts stemmen).

7. Zijn mijn medereaguurders niet bang dat hun reactie op Geenstijl wordt geplaatst. Het is blijkbaar niet normaal meer als ambtenaren een mening hebben over de politiek. Ik hou het voor de zekerheid maar bij een vraag: ziet iemand nog verschillen tussen CDA en VVD?

8. Je kan ze natuurlijk niet echt serieus nemen die politicie als ze onder verkiezingsdruk staan.
    Was het niet J.P. Balkenende die het had over te hoge salarissen en kijk eens wat hij nu aan het verdienen is. En hadden we niet een politicus die zich sterk maakte voor de gekozen burgemeester maar dit ging niet op toen dezelfde persoon burgemeester in Nijmegen kon worden. Onder druk zeggen ze nu eenmaal dingen die eigenlijk niet zo bedoelen.

9. ik ben een belastingambtenaar. met zo’n minister heb je geen wilders, brievenbuszeikers, kinderverkrachters en hardrijders nodig die je baan om zeep willen helpen. ben benieuwd hoe deze meneer aan zo’n vette kop komt. wellicht door het magere salaris dat hij krijgt voor deze onbenullige uitspraak, hij bevuilt zijn eigen nest. in onze bedrijfsbladen schrijft hij dat hij trots op ons is en dat wij nuttig werk doen. ik krijg steeds meer moeite om dit soort mens serieus te nemen.