Lokaal hitteplan voor kwetsbare inwoners

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten ze afspraken maken met andere lokale partijen over wie wat doet als het kwik oploopt in een lokaal hitteplan. De focus ligt daarbij op kwetsbare inwoners zoals ouderen.

Daarvoor pleit het Rode Kruis, dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden komt. Volgens de noodhulporganisatie is na de hittegolf van juli 2006 landelijk het nodige gebeurd. Die maand bezweken naar schatting 1000 mensen aan de hoge temperaturen. Zo kwam er een Nationaal Hitteplan, ‘waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden.’ Dat zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis.

Kwetsbare inwoners

‘Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is. In een lokaal hitteplan spreken de gemeente en andere lokale partijen af wie wat doet bij perioden van hitte. Het gaat dan vooral om ouderen en chronisch zieken.

Volgens Van Aalst is het van belang om te zorgen voor ‘koelplekken’ bij warmere gedeelten in de stad, waar weinig groen en veel bebouwing zijn. Daarnaast adviseert hij om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden.

Meer bomen

Ook is het belangrijk om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Stedenbouwkundigen kunnen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, bijvoorbeeld door meer bomen of perken te plaatsen. ‘Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit,’ aldus Van Aalst.

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.